viespeuken
Start Omhoog Inhoud

 

Ik heb al vaker in mijn verhaaltjes laten doorschemeren dat de Chinees, zoals wij die in de afgelopen 6 jaar hebben leren kennen, nou niet het schoolvoorbeeld is van reinheid, netheid en de ons andere zo bekende vorm van etiquette. Neem nu het luidruchtig geschraap uit die gele kelen om een heerlijk groene fluim naar buiten te werken of het gesmak en gespuug aan tafel, waarbij de tafel en de vloer bezaait liggen met uitgespuugde botten en  vellen, of de alom aanwezige aroma van rioollucht of het argeloos deponeren van afval op straat, tja dat is iets waar je mee moet leren leven.

Tijdens de laatste Golden Week (oktober 1-7) trokken de Chinezen massaal naar hun parken en stranden en de bijna 800.000 bezoekers aan het Dameisha strand hebben in totaal 658.000 kg afval achter gelaten, wat neer komt op bijna 1 Kg afval per persoon!!

Tja dat werd zelfs een enkele Chinees echt te gek en zo vond ik onderstaande  ingezonden artikel in de Shenzhen Daily. Het meest opvallende in dit ingezonden stukje was dat het afval, volgens de inzendster, afkomstig is van de toeristen. Laat ik haar maar de voordeel van de twijfel geven en denken dat ze daarmee ook de Chinese toeristen, dus hun eigem bevolking bedoeld want China, en zeker het Zuiden, staat nog niet echt bekend om het tourisme en de enige buitenlanders die je hier tegen komt zijn de expats en hun familieleden.

Maar toch: eindelijk een stem van het volk dat zich durft uit te spreken over iets waaraan zij zich ergert. Nu maar hopen dat we naast deze protest-stem ook de stem mogen horen van reacties op vredesprijzen, mensenrechten en democratie.

 

Wout, de onbegrensde Groninger.

 

 

 

Mountains of garbage

NEWS reports said more than 789,000 tourists left behind 658 tons of garbage on Dameisha Beach during the seven-day National Day holiday. Other tourist attractions like Wutong Mountain, Lianhua Hill and Bijia Hill also witnessed a surge of rubbish abandoned by holidaymakers.

Tourists in Shenzhen and other parts of China need to learn how to keep public places clean. They should dispose of garbage in bins or bring back garbage rather than abandoning it at will.

Xiao Lan, via e-mail