Vertrouwen in China
Start Omhoog Inhoud

 

Deze week had ik weer eens een discussie met mijn Chinese supervisor over het verschil in culturen en het consumenten vertrouwen.

De Chinees ziet geen enkele waarde in een certificaat, een contract of andere zekerheden. Men redeneert hier, de waarde daarvan is de waarde van het papier waarop het is geschreven. Iets wordt ook alleen pas dan aangekocht, wanneer het helemaal uit de verpakking is gehaald, uitvoerig is getest en uiteindelijk persoonlijk is goedgekeurd. Bij grotere aankopen wordt zelfs gecontroleerd of de originele onderdelen niet zijn vervangen door een goedkopere kopie daarvan, ook iets wat hier heel normaal is.

Neem nu het recente Melamine schandaal in melk. Melamine wordt gebruikt om het, met water verdunde melk, een hogere eiwit waarde te geven waardoor de verdunning niet opvalt. Hierdoor kan men een grotere hoeveelheid melk verkopen en dus een hogere winst opstrijken. Ik vroeg mijn supervisor hoe zo’n schandaal kon uitgroeien tot dergelijke proporties en waarbij zoveel kinderen zijn getroffen.

Dit kan doordat de Chinees erg egoïstisch is ingesteld en een zeer sterke drang heeft om de top, en dus eeuwige rijkdom, te bereiken. Zo gaat men ook het liefst confrontaties uit de weg en wil men de top bereiken door zo min mogelijk op te vallen. Dit gedrag brengt met zich mee dat men niets zomaar voor waar aanneemt en niemand vertrouwd. Ook komt de Chinees daarom zo egoïstisch over. Het is heel normaal dat een Chinees totaal niet reageert wanneer hij ziet dat iemand anders wordt bestolen. Men kijkt er onbewogen naar maar zal zijn medemens niet informeren, laat staan aanspreken op zijn / haar gedrag. Ook zal men niet snel ageren tegen een meerdere of de locale bestuurders / overheid omdat daarmee promotiekansen zienderogen afnemen. Dit was ook de reden waarom dit Melamine schandaal zo’n omvang kon aannemen. Neem van mij aan dat de locale laboratoria deze hoge Melamine concentraties wel hebben gemeten maar het probleem is: wie spreek je erop aan en wat voor gevolgen heeft het voor mijn carrière kansen? Heel veel mensen wisten van het probleem af maar iedereen deed alsof zijn / haar neus bloedt en geloof me, dit is nog maar een topje van een ijsberg. Ook het feit dat, de grote groep die op de hoogte was van het schandaal en dergelijke producten niet meer voor hun eigen kinderen kochten, omdat ze weten dat het onveilig is, geeft de Chinees een harde kant. Alleen al de gedachte dat andere kinderen ook gevaar lopen komt niet bij hun op.

Ik weet uit eigen ervaringen dat een regel in China een gegeven is dat per definitie moet worden overtreden, zeker wanneer je het aan hen zelf overlaat. Ik ben al eens bij een audit een  QC / eindcontrole tegengekomen waarbij de QC manager de opdracht heeft gegeven om de test chemicaliën te vervangen omdat bij de juiste test een hele batch moest worden afgekeurd, maar bij de hernieuwde test, met een heel sterke verdunning, kon de zending gewoon worden goedgekeurd. De bewuste manager dacht daarbij alleen aan zijn eigen belang / omzet maar niet aan het gegeven van negatieve reclame van de bewuste brandname of klachten van consumenten. Ook in dit geval trok niemand aan de bel, nog het laboratorium dat de aangepaste test vloeistof moest maken, nog de operators die de test moesten uitvoeren.  Gelukkig dat er onafhankelijke audits worden uitgevoerd, want anders komt China nooit van zijn negatieve imago af van: made in China is per definitie van slechte kwaliteit. En de bewuste managers worden vaak ontslagen maar loop je hier in China over straat, dan struikel je letterlijk over de stickers met telefoonnummers die vaak verwijzen naar iemand die je kan helpen aan een andere identiteit. Zo ben je in een keer van je slechte naam af en ga je, als geheel nieuwe persoon, weer aan de slag om via een andere weg de top trachten te bereiken.

Dergelijke tests / inspecties worden nauwelijks uitgevoerd voor de zendingen voor de locale markt en dat is dan ook een grote reden waarom de kwaliteit voor de Chinese markt zo veel te wensen over laat in vergelijking tot de, langzaam stijgende, kwaliteit van de Chinese export producten.

Hoe lang dit systeem in stand kan blijven is moeilijk aan te geven. Het is een gegeven feit dat waarschijnlijk >90% van de bestuurders / management in meer of mindere mate corrupt is. Doordat men vaak niet wordt aangesproken op hun gedrag en het feit dat man snel een andere identiteit kan aannemen, is voor mij een gegeven dat, dit welhaast in de genen ingebakken mentaliteit, niet snel zal veranderen.

Wout, de onbegrensde Groninger.