Thomas in ziekenhuis
Start Omhoog Inhoud

 

Geachte bezoekers van onze site,

Ik heb al een tijdje niets meer van me laten horen maar dat komt niet omdat er niets te vermelden viel maar meer omdat mijn computer in reparatie was en ik tijdelijk met een leen computer in de weer was. De computer was een fraaie stunt van de technische dienst in een van deze fabrieken. De zomer komt er weer aan en na een winterperiode waarin de airco niet veel aan staat werden de aircoís gereinigd. Omdat de luchtvochtigheid erg hoog is heeft iedere airco een afvoer naar buiten voor condenswater. Voor mijn afdeling staan een aantal aircoís op dezelfde afvoer en die was verstopt met als gevolg de hele boel blank. Na een dweilcessie werd de leiding onder hoge druk schoongeblazen. Het gevolg, uit de airco boven mijn hoofd kwamen bakken met water naar beneden waardoor ik en mijn computer compleet nat waren. Enfin wij zijn beide weer droog dus nu tijd voor Thomas zijn ziekenhuis bezoek belevenissen;

Thomas was op een vrijdagmiddag op school gevallen. Hij viel wat ongelukkig met zijn oor tegen een kast waardoor hij een behoorlijke snee had aan de bovenkant van zijn oor. De SOS arts adviseerde Jitske om naar Hong Kong te gaan om een operatie te ondergaan. De enige reden was om te voorkomen dat zijn oor zou misvormen tijdens de latere groei.

De afspraak was gemaakt en Thomas kon diezelfde middag / avond nog geopereerd worden. Toen Jitske en Thomas aankwamen in het ziekenhuis met een goed ingepakt oor om infecties te voorkomen stonden de chirurg en de anesthesist reeds te wachten. Maar zoals we inmiddels wel gewend zijn in AziŽ, eerst een borg betalen. In dit geval HK$50.000,- (5.000 EURO !!!) en dat was een te groot bedrag voor de creditcard. De dame vertelt Jitske, geen borg, geen medische hulp. Terwijl Jitske van alles telefonisch tracht te regelen vraagt Thomas of hij even naar de WC mag. De dame achter de balie zegt ijskoud: ďGa maar op straat plassen, je komt er niet in zonder borgĒ. Enfin, na een telefonische overboeking vanuit Nederland en een bevestiging per fax kon Thomas 1,5 uur later naar binnen voor zijn operatie.

Het is allemaal weer goed gekomen en ook hieruit hebben we lering getrokken door te zorgen dat er een credit card voorhanden is met voldoende limiet. 

Op zulke momenten leer je pas weer de situatie in Nederland te waarderen. Ik heb nog nooit meegemaakt dat men in Nederland eerst vraagt om voldoende kapitaal maar de eerste aandacht gaat uit naar de patiŽnt.

Tja na mijn ervaring in het ziekenhuis in 2005 heeft nu ook Thomas zijn ervaring en zowel Jitske als ik hadden niet verwacht dat het er in Hong Kong ook zo aan toe zou gaan. Wel moet gezegd worden dat de medische zorg in Hong Kong wel erg goed was en als je eenmaal binnen bent wordt je ook echt naar Westerse maat geholpen.

Wout, de onbegrensde Groninger