Slimme bellers
Start Omhoog Inhoud

 

Slimme bellers,

In China loopt iedereen, ongeacht zijn of haar inkomen, rond met een mobieltje op zak. In dit land waar echt alles wordt gekopieerd zijn alle Samsung telefoons exact nagemaakt en omgedoopt tot Anycall. Dit zijn betaalbare toestellen met alles er op en eraan. Nu maakt bijna iedereen gebruik van een pre-paid systeem van China Telecom en je kunt je toestel opwaarderen met waarden variërend van 50 RMB tot 300 RMB per kaart. (5 – 30 euro).

Als je gebeld wordt vanuit het buitenland gaat dat ook af van jouw beltegoed dus je snapt wel, ik moet regelmatig opwaarderen. (Is goedkoper dan een vast abonnement).

Na het opwaarderen ontvang je altijd 3 SMS’jes met op een je nieuwe beltegoed, en de andere een code en de derde een toegangsnummer om de code in te voeren. Navraag heeft me geleerd dat je met deze code 1 RMB doneert aan een goed doel en vervolgend 20 RMB extra beltegoed krijgt. Vervolgens ontvang je wederom een SMS’je met de melding dat je extra beltegoed hebt ontvangen.

Nu ontgaat mij de logica een beetje, hetgeen heel normaal is in China, maar ik heb dit vandaag eens met een stel Chinezen besproken. Ten eerst is het van den gekke dat je voor het opwaarderen 4 x een SMS je ontvangt, vervolgens 1 RMB doneert om daarna 20 RMB te ontvangen. Ik vroeg waarom niet 19 RMB extra per kaart van de maatschappij, of nog beter 20 RMB naar een goed doel, immers je koopt voor 100 RMB en je krijgt 100 en je schenkt vervolgens 20 RMB aan een goed doel. Daarop pakken die Chinezen een doos en zeggen: "Roelfsema gaat steeds 20 RMB in deze doos gooien voor het goede doel" en iedereen maar lachen, maar ik probeer hun duidelijk te maken dat deze 20 RMB niet uit mijn zak komt maar uit die van de Telecom maatschappij ik wordt er niet beter van maar een ander wel !!. Om dat even duidelijk te maken leg ik 1 RMB in de doos, geef vervolgens die RMB aan een van de Chinezen met de vraag om nu 20 RMB in de doos te gooien en ik zal het naar het goede doel brengen. Gek he dan snappen ze ineens wel de logica en uiteindelijk was ik de enige die kom lachen, ha ha….. wat een land, wat een mensen.

Wout, de onbegrensde Groninger