Onze A Yi
Start Omhoog Inhoud

 

Onze A Yi,

In China heet een hulp in de huishouding een A Yi. We hebben inmiddels nummer 4 ingewerkt. Het was onze bedoeling om deze A Yi’s iets mee te geven zodat ze, na ons Chinees avontuur, gemakkelijk een andere baan kunnen vinden bij andere buitenlandse gezinnen. Daartoe hebben we reeds twee meiden een complete cursus Engels aangeboden waarmee men middels zelf studie de Engelse taal kan opkrikken. Is zowel voor ons zelf erg welkom maar ook voor hun eigen toekomst. Nu heb ik al vaker gememoreerd dat een Chinees nou niet erg bekend staat om een lange termijn planning voor zijn of haar toekomst, zo ook voor onze A Yi’s. Zo verkast men al snel naar een ander bedrijf of gezin, indien het salaris daar 10 RMB (1 euro) hoger ligt per maand. Dit verklaart ook de hoge “turn over rate” van >40% in China. In mijn geval: ik werk onder meer in een fabriek waar maandelijks 1500 nieuwe mensen worden ingewerkt. Er is zelfs een speciale loket waar nieuwe werknemers, op vaste dagen, zich kunnen aanmelden voor een baan.

Onze huidige A Yi, een erg aardige vrouw van 36, heeft zelf aangegeven dat ze verkeerde besluiten heeft genomen in haar arbeidsverleden. Zij ziet nu ook dat oud collega’s, die trouw bleven aan het bedrijf, zich hebben opgewerkt tot line leaders met een behoorlijk salaris (naar Chinese maatstaaf dan). Ook Jitske en ik hebben gemeend deze A Yi een training Engels te geven, alleen is het voor ons erg moeilijk de meest geschikte te vinden dus hebben we haar 700 RMB meegegeven om daarvoor de meest geschikte training te kopen. Zoals we reeds wisten bevatten veel trainingen geluidsdrager (bandjes of CD’s) waarmee men de uitspraak kan controleren. Omdat een dergelijke speler hier slecht 150 RMB kost hebben we aangegeven, bezuinig niet op jouw cursus en, indien nodig, koop ook maar zo’n spelertje. Let wel; dit is een heleboel vrijheid voor een Chinees maar wij waren echt van mening dat we eindelijk iemand gevonden hadden die wel wist hoe de vork in de steel zat en bereid was te investeren in haar toekomst. Enfin, na het weekend komt onze A Yi glunderend aangezet met een cursus van 81 RMB en een audio set van 600 RMB onder haar arm.

Je kunt begrijpen dat het ons niet gaat om het geld maar dergelijke handelingen gaat ons verstand toch echt te boven. We hebben onze A Yi hierop aangesproken en ik heb haar uitgelegd; stel je wilt solliciteren bij een Westers gezin, waar denk je dat hun voorkeur naar uit gaat, naar een lachende vrouw met een grote “getto blaster” onder haar arm of iemand die perfect Engels kan spreken. Het viel me nog mee dat ze opteerde voor het laatste en we hebben met haar afgesproken dat ze zelf deze situatie maar moet recht breien. Inmiddels hebben we begrepen dat ze mag omruilen, maar dan alleen voor andere elektronica voor hetzelfde bedrag. Enfin nu maar eens zien welke beslissing ze echt gaat nemen.

Tja het is zeer apart om met Chinezen om te gaan maar ook dit went en we weten nu goed om te gaan met deze mensen, ook al blijven ze onze toch vaak weer verbazen. We zien wel wat er nu weer op ons pad komt.

Wout, de onbegrensde Groninger.