Nazi motor
Start Omhoog Inhoud

 

Tja China is een land dat steeds blijft verbazen. Ik heb het al eens eerder geschreven: de moderne Chinees staat niet echt bekend om het uitvinden of ontwerpen van nieuwe items en producten. Na de uitvinding van het wiel en het buskruid werd het angstvallig stil in het verre Oosten. Toch is China op dit moment wel het land waar vrijwel alles wordt geproduceerd en het liefst ook nog onder een eigen merknaam. Zo zag ik laatst op de TV een reporter die op een Chinese autobeurs het Chinese merk BYD vergeleek met een Rover. Hij liet aan de directeur foto's zien van de wielen / spaken, de gril en zelfs het ornament op de motorkap die opvallend grote gelijkenissen vertoonden, waarop de directeur zei: "gewoon toeval of ze hebben het van ons afgekeken". Typisch een vorm van de Chinese interpretatie van het copyright.

Tijdens onze Halloween tocht kwam ik onderstaande "Chinese motor" tegen, een Chang Jiang 750, dat een replica is van de Nazi BMW R71 motor uit WOII. Ik heb gehoord dat de complete fabriek en machines zijn opgekocht door de Chinezen en men deze replica's nu aan de lopende band vervaardigd voor de prijs van ca. $9.000,00

Tja nu we weten dat ook de Hummer fabriek (producent van de Amerikaanse moderne jeeps) is opgekocht door de Chinezen zal op deze auto straks ook wel een pracht van een Chinese naam prijken en dan nog een oud Russisch vliegdekschip erbij en je kunt je eigen leger samenstellen. Dat is nog eens wat je noemt een Halloween.

Wout, de onbegrensde Groninger.