Mid Autumn Festival 2005
Start Omhoog Inhoud

 

Mid Autumn Festival 2005:

 

Deze week was het Mid Autumn Festival, ook wel Moon cake day. Dit is een speciale familie dag rondom de volle maan. Men geeft hier speciale mooncakes aan elkaar die er van buiten wel lekker uit zien maar helemaal gevuld zijn met noten-spijs, vruchten en eierdooiers. Mierzoet en barstens vet. Zo kregen wij o.m. van onze buren een blik met diverse moon cakes en kreeg ik van mijn chauffeur, Mr. Law, eveneens een blik met mooncakes. Elke keer weer probeer je er een open te snijden en dan zie je die gele eierdooiers en het vet dat er bijna uitloopt en de mooncake is wederom gedegradeerd tot een decoratieve tafel vulling. Op de fabriek werden afgelopen vrijdag stukken mooncake uitgedeeld om gezamenlijk op te eten, en als je dan die Chinezen ziet smullen…….. Maar zo gaat het ook omgekeerd. Vorige week was er en bezoek van een Duitser die voor mij zachte dropstaven had meegenomen, heerlijk. Ik vol trots aan mijn assistenten uitgedeeld en toen ze het uitpakten en die zwarte kleverige slappe staven zagen betrokken hun gezichten helemaal en toen ze mij zagen smullen probeerden ze heel voorzichtig een klein hapje van dat onbekende naar binnen te werken, moet je dan die koppen zien, uit beleefdheid moeten ze het opeten en ik weet dat ze het afschuwelijk vinden en maar niet begrijpen hoe lekker wij in Nederland dit vinden. Kijk op zulke momenten geniet ik met volle teugen en denk weer terug aan al die fear factor achtige maaltijden die ik inmiddels achter de rug heb.

Om de relaties wat te onderhouden worden er rond deze dagen veel etentjes en feesten gegeven. Zo ook een BBQ voor enkele genodigden van de fabriek. Ik was ook uitgenodigd en heb direct van de gelegenheid gebruik gemaakt om mijn chauffeur en mijn assistenten ook uit te nodigen voor dit feest. Voor dit feest heb ik een etentje met de directeur afgezegd omdat ik het niet kon maken niet te verschijnen op een feest waar ik zelf mensen heb uitgenodigd.

Men had een terrasje aan de Zuid Chinese Zee afgehuurd en het restaurantje leverde het vlees en maïskolven en de barbecues. Drank werd door het personeel zelf ingekocht en daarna vlees op het vuur, alleen moet je kluiven aan een kippenbout met gebruik van stokjes. Erg moeilijk voor een leek dus ging ik maar snel over op maïskolven en stak aan weerszijde van de kolf een eet stokje in zodat ik heerlijk kon kluiven mij kolf draaiend tussen de stokken. Zoiets hadden men ook nog nooit gezien en er werd alom om gelachen maar men zag ook wel dat Westerse inzichten erg praktisch kunnen zijn. Halverwege de avond kwam de directeur ook langs en aan het eind werden er vuurpijlen afgeschoren. De directeur nam een pijl, formaat rioolbuis, in zijn hand en sprak de legendarische woorden: “This firework is especially for Roelfsema… to your health”en schoot de pijl af vanuit zijn hand. Dit heeft hij voor een aantal andere gasten zo’n 5 keer herhaald en daarna kon hij zijn zwart geblakerde hand afspoelen in de teil met ijswater waarin het Chinese bier, gebrouwen onder Duitse kennis, lag af te koelen voor onze dorstige lichamen. Man man wat gebruikt men hier veel specerijen voor het vlees i.p.v. onze sauzen van Calve.

De volgende dag werden wij uitgenodigd rond het zwembad alwaar de bewoners een Chinees feest kregen voorgeschoteld vol dans, muziek, eten en drinken aangeboden door het personeel. Ook dat was een hele gewaarwording. Ik hoop alleen dat het volgend jaar of mijn Chinees wat is verbeterd of men ook Engels spreekt want wat we ook gezien hebben we begrepen er niets van. Op een gegeven moment kwam onze real estate agent op Jit aangelopen om haar erop te attenderen dat ze naar het podium moest omdat ze een prijs had gewonnen. Weer een fles rode wijn die binnenkort wel opkomt als mijn ouders deze kant opkomen.

Deze avond zag ik mijzelf terug in de vorm van Patrick. We waren hem regelmatig kwijt en alle Chinezen dirigeerden mij dan in de richting van………. De bar. Daar stond mijn kereltje op zijn tenen met een leeg glas reikend naar het personeel om snel gevuld te worden en hij kreeg het steeds weer voor elkaar of er nu een lange of een korte rij stond en dan hoor je hem zeggen… no no als het hem niet aanstond en aan de glimlach op zijn gezicht kon men aflezen waarmee het glas deze keer gevuld moest worden.

Kortom, het was erg bijzonder deze Moon cake day’s  die je erg kunt vergelijken met ons Kerstfeest en dan bedoel ik natuurlijk alleen het familie samenzijn en de gezelligheid.

We zullen zien wat er nu weer op ons pad komt,

 

 

 

Wout de onbegrensde Groninger,