Kopie OS mascotte
Start Omhoog Inhoud

 

Kopieer gedrag.

Zoals ik al eens eerder schreef, in China leest men het copyright symbool als “right to copy”. In dit land zie je dan ook overal illegale artikelen en ik heb onlangs een “echte” rode Ferrari jas gekocht, compleet met de logo’s van alle sponsors. Deze jas heb ik, waarschijnlijk nog veel te duur, gekocht voor 350 RMB (35 Euro) terwijl een dergelijke jas in Europa al snel 150 euro gaat kosten. Het enige foute aan deze jas (naast het kopiëren dan) is dat Ferrari volgens mijn jas op Michelin banden rijdt i.p.v. Bridgstone, ach een detail zeggen ze hier en iemand die het ziet koopt het niet en iemand die het koopt ziet het niet. Maar niet alleen kleding wordt hier voorzien van gefalsifieerde brandnames, maar werkelijk alles wat hier gemaakt wordt voor de buitenlandse bedrijven wordt hier gekopieerd. Zo denkt een Chinees er niet aan om zelf iets te ontwikkelen, immers op de hoek van de straat kun je het zo halen, bijvoorbeeld het complete Office software pakket koop je hier voor 5 RMB (50 cent) en iedereen snapt dat de ontwerper (veelal een heel team) hier niet veel beter van wordt en dit een oneerlijke handel is, maar een Chinees kan hier alleen maar om lachen, zoals ze altijd om hun stommiteiten doen.

Nu doet zich iets heel frappants voor. De chinezen hebben, wonder boven wonder, ook iets bedacht nl. de nieuwe mascottes voor de Olympische zomerspelen van 2008 in Beijing. Deze 5 kleine mascottes zijn inmiddels erg populair in China en komen werkelijk op alle soorten artikelen voor, t/m schoonmaakmiddelen toe. Ook deze mascottes worden nu volop gekopieerd en ik las afgelopen weekend in “The South China Morning Post” dat de overheid haar bevolking sommeert om geen illegale kopieën van deze mascottes te kopen want daarmee schendt men de eigendomsrechten van de ontwerpers en zo lopen de ontwerpers en organisatoren (lees de Chinese overheid zelf) vele inkomsten mis.

Ik hoop nu maar dat men iets leert van hun onverantwoorde kopieergedrag maar ik ben bang dat een kopie van een kopie van deze mascottes al snel weer door een "overheids"bedrijf op de markt wordt gebracht om zo toch nog wat inkomsten te genereren. Maar het is wel leuk om als buitenstaander dit proces te volgen.

Wout, de onbegrensde Groninger