Kerst 2005
Start Omhoog Inhoud

 

Kerst 2005 in China

Onze eerste Kerst in China is werkelijk een andere Kersttijd dan die we zo gewoon zijn. Allereerst heb je het weer. December is de maand waarin je thuis zit dicht bij de kachel en daags Piet Paulusma volgt of we ook eens een witte Kerst zullen krijgen en het eten van die heerlijke stampots met worst of een heerlijke erwtensoep. Ook mis je de Kerstsfeer die we in Europa zo goed kunnen creëren met de songs op de radio, de Kerstfilms op TV, de versieringen in de straat en natuurlijk je lijstje met “Things to do” voor Kerst.  Nee dat alles is er hier helemaal niet bij. We zitten nog regelmatig op het terras in hemdsmouwen, het eten is hetzelfde als een half jaar geleden, niks geen sfeer op radio of TV, kortom totaal geen gevoel van het aanstaande geboortefeest.

Na 6 maanden Chinees avontuur mis je op dagen als deze je familie en vrienden om je heen. Maar natuurlijk realiseren we ons ook dat Kersttijd in Nederland altijd weer verregent, je de films -tig keer gezien hebt, de muziek blijft doordreunen in je kop, je altijd weer moet plannen waar en wanneer om maar niemand te hoeven teleurstellen en voor je er erg in hebt met een veel te vol gevoel moet constateren dat het alweer voorbij is en je de neiging hebt de kerstboom maar weer snel op te ruimen.

Nee onze kerstperiode was nu echt anders. Twee weken geleden heb ik een kerstboom meegenomen naar de fabriek en die op de afdeling geplaatst. Man die Chinezen keken hun ogen uit een kerstboom in de fabriek en nog wel verlicht ook. Als je een Chinees vraagt of ie ook weet wat Kerst betekend dan is het enige dat men weet een familie feest waarin je elkaar cadeautjes geeft. Als je vraagt : “Wel eens van de geboorte van Jezus gehoord ?” dan zijn er een paar bij van “de klok en de klepel verhaal” maar eigenlijk weet niemand er hier iets van af en dat blijkt ook wel uit onze ervaringen. Men plant een Kerstboom omdat men denkt dat daardoor meer verkocht wordt. Het hele gebeuren draait hier om commercie en zoveel mogelijk verkopen en aan alles voel je dat men niet weet wat Kerst is en hoe men sfeer kan creëren. En dat geeft nu juist het lege gevoel. Alleen maar kopen is niet zo leuk als het lijkt, je wilt het Kerstverhaal horen, samen zijn en stil staan bij het geboortefeest. Daarom hebben we ook maar besloten om met Kerstmorgen naar de kerk te gaan. Tja en een kerkgang in China is ook weer heel anders dan in Nederland. Wij hebben het idee dat veel Chinezen naar de kerk gaan om hun Engels bij te spijkeren en het maakt diezelfde Chinees dan ook helemaal niets uit om tijdens de dienst / gebed de telefoon aan te nemen en veel te luid te beantwoorden. Deze Kerstmorgen kwam de Filippijnse oppas niet opdagen in de kerk zodat we maar zijn teruggelopen en een winkel ingedoken (24 uurs economie) om daar een zak vol chocolade te kopen om uit te delen, i.p.v. geld aan de zwervers die wij zo langzamerhand steeds beter leren kennen en ons steeds vriendelijk blijven begroeten. En om het verhaal helemaal compleet te maken we zijn wezen sleetje rijden en sneeuwballen gooien in een thema park vlak bij ons huis en zo was onze Kerst niet alleen “marie and bright” maar ook nog eens “white”. (zie ook onze fotopagina)

Wout de onbegrensde Groninger,