Het weer in China 08-05
Start Omhoog Inhoud

 

Het weer in Zuid-China:

 

 We zitten nu al weer zo’n zeven weken in onze nieuwe omgeving Shenzhen, Zuid-China en ik probeer onder woorden te brengen hoe het is om te wonen en te werken in dit klimaat.

Shenzhen ligt tussen de beide keerkringen in en theoretisch behoort dit tot de tropen, echter men noemt dit klimaat sub-tropisch.

Vanaf de eerste dag was het grootste verschil tussen het koude kikkerlandje Nederland en hier wel het weer. We zijn hier aangekomen midden in de zomer en dan is het hier op z’n, heetst en erg vochtig hetgeen zeer benauwd aanvoelt. Overdag is het in de schaduw ruim 30 graden (soms wel 36 graden) en als de zon schijnt kun je er haast niet in lopen. Daarnaast speelt de hoge lucht vochtigheid je snel parten. Kom je uit een ruimte met airconditioning dan wordt je gelijk nat als je buiten komt. Je horloge beslaat gelijk en je kleren ook, je bent direct nat en klam. En dan die sterke zon, brandt door alles heen.

Echter de ochtenden en avonden voelen wel lekker aan, het koelt hier af tot 29 graden maar de luchtvochtigheid neemt dan wel sterk af……. Heerlijk. Ook kan het hier enorm regenen. De “showers” zijn inderdaad net grote douches waaruit warm water valt en het staat dan gelijk blank, zo ook jezelf, heb je geen plu bij je of een dakje om te schuilen dan ben je binnen no time geheel doorweekt. Misschien hebben de taxi’s daarom wel plastic bekleding, kunnen ze de doorweekte passagiers weer afzetten om zich weer te verkleden.

Wat wel mooi aan de zomer hier is de heldere luchten. 9 maanden per jaar is het hier heiig en kun je niet ver kijken. Zie je nooit de blauwe hemel en ’s nachts nauwelijks de maan, laat staan de sterren aan de hemel. In de zomer is de hemel prachtig (als je tenminste een donker plekje kunt vinden, want de licht vervuiling is enorm in zo’n miljoenen stad.)

Dit is ook de “hurican season”. Deze loopt van Juni tot eind September wanneer het zeewater hier tot boven de 29 graden stijgt. Gemiddeld krijg je hier zo’n 3 huricanes per seizoen en dan komt alles stil te vallen. De fabrieken sluiten, de scholen gaan dicht en alles moet vastgezet en opgeborgen worden tegen deze verwoestende krachten. Het water komt dan werkelijk met bakken uit de hemel, elke seconde een bliksem met knallen waar de Belgische strijkers van oud en nieuw bij in het niet vallen en een wind die werkelijk alles meeneemt op z’n pad.

Het afgelopen weekend kwam de eerste huricane hier aan land. Vlak bij de fabriek, hemelsbreed hier zo’n 80 km vandaan. De stilte voor de storm hebben we meegemaakt en het onweer met die rake klappen en het vele water ook, echter de wind heeft ons niet bereikt omdat deze huricanes zeer plaatselijk zijn. Ik vond het zeer indrukwekkend en kon er nog wel van genieten, prachtige bliksemschichten, allen die knallen, werkelijk alles trilt om je heen en inwendig tril je nog wel even na bij iedere klap.

Na een paar weken ga je wel wennen aan de temperaturen, zo liepen Claudia en ik de afgelopen week vanuit het zwembad naar huis en het was slechts 26 graden (na een regenbui) en we waren beiden koud. Nu snap ik ook waarom de Chinezen een vest aan doen als de temperaturen naar zo’n 25 graden zakken. Volgens mij moet het voor de Chinezen in Nederland erg wennen zijn ’s zomers van 15 graden, de gure herfstdagen en die kwakkelende winters……. Nee geef mij dan toch maar dit klimaat waar je de zomers door moet zien te komen dicht bij een airco maar het voor en najaar heerlijk zijn met zo’n 25 garden en de winters lekker koel met 15 garden.

Zo ik ga nu maar afsluiten en vanuit de airco (die we op 24 graden zetten en zeer verkoelend aanvoelt) naar buiten om mijn collega vanuit Nederland op te halen. Het zal wel weer een warme en druk(kende) week worden.

Groet,

Wout