Het imago van China
Start Omhoog Inhoud

 

China betekend in het chinees zhong guo wat letterlijk “het land in het midden” betekend. Dus China heeft zichzelf altijd al gezien als het centrum van de wereld en dat valt ook goed af te lezen aan hun houding. Zo is de Chinees ervan overtuigd dat de Chinese producten de beste zijn uit de hele wereld want waarom zou de wereld er zoveel willen kopen en bestellen.

Dit Imago heeft de laatste tijd een behoorlijke deuk opgelopen met alle klachten over besmet diervoer, speelgoed met een te hoog loodgehalte of kinderkleding met chemicaliën die 500x de geaccepteerde norm overschrijden.

In China is naar aanleiding van dit incident de hoofdverantwoordelijke van de voedsel en waren autoriteit ter dood veroordeeld. Ook zijn er al 4.000 fabrieken op een zwarte exportlijst geplaatst maar intussen blijven de klachten zich opstapelen. Ook speelt de media in China hierop in. De klachten die komen zijn in hun ogen totaal ongegrond en enkel en alleen bedoeld om de Amerikaanse en andere Westerse economieën te stimuleren. Zo werden de “poppen van Mattel” veelvuldig op de tv getoond en men liet iedereen zien dat de poppen waren afgekeurd omdat in het geteste poppetje de haartjes van de wimpers een te hoog loodgehalte zouden hebben. Natuurlijk lees je ook vele verhalen die beweren dat eigen onderzoek heeft aangetoond dat de klachten ongegrond zijn en dat is voor veel bedrijven waarschijnlijk ook direct weer een reden om deze afgekeurde goederen elders (ook in China) weer af te zetten. Je vraagt je soms af of er ook wel fabrieken bestaan die het wel goed doen. Feit is dat in China meer en meer fabrieken gaan werken onder ISO certificaat en dat kwaliteit steeds belangrijker wordt. Omdat de economie hier zo enorm groot is spreek je bij slechts enkele procenten van de fabrieken zich niet houden aan de normen al snel over enkele duizenden “foute” productie centra.

China doet er nu alles aan om een wat opener marktsituatie te creëren en de zwarte lijst met fabrieken wordt steeds langer en de sancties tegen overtredingen steeds groter. Ook worden de illegale diensten en gebouwen hard aangepakt. Illegale taxi’s worden massaal en breed uitgemeten vernietigd, illegaal gebouwde gebouwen gaan tegen de vlakte en er worden soort van razzia’s gehouden in de commercial centra op kopieën van gerenommeerde brandnames. De boetes zijn hoog en de vergunningen worden voor 3 maand ingetrokken. Het gaat vaak om een druppel op de bekende gloeiende plaat maar toch er gaat een andere wind waaien.

Aan de andere kant blijven bepaalde dingen je enorm verbazen en staan volledig haaks op deze wat opener structuur. Vorige week bijvoorbeeld; een vliegtuig van China Southern Airlines is bij de landing gecrasht en nadat de vlammen waren gedoofd werden eerst alle nog leesbare logo’s en teksten van de vliegmaatschappij wit geschilderd om de burgers het gevoel te geven dat hun Chinese vloot als middelpunt van betrouwbaar bekend staat en men met een gerust hart in een Chinees vliegtuig kan stappen. Tja er is nog een lange, maar zeer interessante, weg te gaan.

Wout, de onbegrensde Groninger.