Het Chinese visum
Start Omhoog Inhoud

 

Het grote China met haar communistisch system hanteert nog steeds een visumplicht voor iedereen die China in en uit wil, voor zaken of voor recreatie / plezier. Daartoe kun je bij de Chinese ambassade in o.m. Den Haag terecht om in aanmerking te komen voor een toeristenvisum met een single, double of multiple entry.  Het rode China is streng en voor je eerste bezoek kom je slechts in aanmerking voor een single entry, alleen bij een hernieuwing van je visum kom je in aanmerking voor een meervoudige entry en dat voor een periode van maximaal een jaar. (Tenminste zo verging het ons. Ik weet inmiddels dat je in België niet in aanmerking komt voor een multiple entry en dat je in Nederland, met wat geluk, bij je eerste aanvraag reeds in aanmerking kunt komen voor een dubbele entry).

Kinderen onder de 18 met een eigen paspoort komen niet in aanmerking voor een multiple entry. Die krijgen een dubbele entry voor de periode van 3 maanden. Alleen indien de kinderen bijgeschreven staan in het paspoort kan een muliple entry worden aangevraagd op het paspoort van één van de ouders. Omdat ik reeds een multiple entry had zijn de kinderen destijds op mijn paspoort bijgeschreven maar dat geeft direct bepaalde consequentie. Zo kan Jitske de kids niet alleen mee het land uitnemen voor bijvoorbeeld het eerder afreizen naar Nederland of een bezoek aan de dokter in Hong Kong. Daarom hebben we besloten om, naast de aanvraag van een studentenvisum, de kids in Jitske’s paspoort / visum te laten bijschrijven. Normaal gesproken moet dat te regelen zijn in Hong Kong maar men beschikt niet over de ervaring inzake kinderen omzetten naar een ander visum met een andere vervaldatum en we kregen geen duidelijkheid of dit wel zou gaan lukken en aangezien mijn visum (en dat van de kinderen) reeds afloopt begin Juni, zijn we genoodzaakt de meest veilige weg te kiezen en daarom reis ik maar af naar Nederland voor een bliksembezoek om bij de Chinese ambassade het een en ander te regelen. Daar komt dan ook nog eens bij dat je bij het verlopen van je visum voor elke dag extra RMB 5.000 moet betalen. Enfin ik heb al eens eerder vervelende ervaringen meegemaakt bij de Chinese douane aangaande mijn visum, dus nu maar deze weg bewandelen. Uit alles kunnen we weer leren en voor de eerstvolgende verlenging zien we geen obstakels maar.

Man wat een moeite om een stomme visum, je zou haast gaan denken dat het een voorrecht is om in China te mogen wonen en werken maar……. Wij weten inmiddels wel beter. Het enige dat wel duidelijk is, dat wordt weer betalen want dit moet de enige reden zijn waarom men het visum systeem in stand houdt.

 

Wout, de onbegrensde Groninger.