hardlopers zijn...
Start Omhoog Inhoud

 

Ook in 2010 zullen we nog in China wonen en werken ondanks het feit dat het niet altijd even gemakkelijk is. Aan de andere kant is het natuurlijk ook een hele uitdaging om te mogen wonen en werken in een totaal andere cultuur dan de onze en dat in een economie dat, ondanks de crisis, gewoon blijft doorgroeien en ook dit jaar weer in de dubbele cijfers komt.

Het is haast onmogelijk om deze snelle groei onder woorden te brengen met daarbij de effecten dat dit met zich meebrengt. Zo wordt in 2010 het 30 jarig bestaan van de stad Shenzhen gevierd. 30 jaar geleden was Shenzhen een kleine vissershaven met wat landbouwers op de rijstvelden. Verder was de kustlijn bedekt met mangrove bossen en een heuvelachtig achterland. In 1980 woonden in dit gebied ca 18.000 mensen. Op dit moment wonen er legaal ca 14.000.000 mensen en wij waren deelgenoot van die laatste 5 jaar van deze enorme groei-explosie en waarvan het einde nog niet in zicht is. Zo zijn o.m. in de laatste 5 jaar:

  • Complete bergen verplaatst naar de zee en daarop zijn containerhavens aangelegd. Ik heb begrepen dat Shenzhen nu al in de top 3 van de wereldhavens zit;

  • Het autoverkeer verdubbeld en dus daarbij zijn ook de wegen verdubbeld;

  • Het inwonersaantal met > 4.000.000 is gegroeid;

  • De metrolijn verlengd van 13 km naar 150 km

  • De sky train en magneetzweefbanen in aanleg zijn;

  • Iedere hoek dichtgebouwd of oudere gebouwen (lees niet ouder dan 15 jaar) vervangen door nieuwere en hogere.

Een dergelijke groei, niet alleen van deze stad maar ook van de hele Chinese economie, heeft ook een keerzijde en je ziet gewoon de spreekwoordelijke muur steeds dichterbij komen waartegen deze economie straks hard tegenaan dreigt te botsen.

Het grootste probleem van China is op dit moment de steeds groter wordende kloof tussen arm en rijk. Er is nu zelf sprake van extreme rijkdom tegenover een steeds groter wordende groep van armen. Een voorbeeld daarvan: Hong Kong zet haar deuren steeds meer open voor die rijke groep Chinezen en die boeken dan een hotel en vragen wat is jullie duurste ontbijtservice. Ik heb vernomen dat de prijs van €2.000 niet goed genoeg was, er daarop kwam de vraag: "Kunnen jullie ook een ontbijt van €4.000 regelen?".
Er hoeft nu maar iemand op te staan om tegen dit onrecht in opstand te komen en het lont in dit kruitvat is ontstoken. Het is zondermeer een feit dat het overgrote deel van de bestuurders zondermeer corrupt te noemen zijn en dat deze mensen elkaar de hand boven hun hoofd houden en iedere vorm van controle in de kiem proberen te smoren. Toch zie je steeds vaker dat bestuurders, door de partij, worden opgepakt omdat men iedere grens heeft overschreden. Zo is vorige week een gouverneur van de aangrenzende provincie van zijn bed gelicht. Deze gladjakker had maar liefst een somma van €460.000.000 (bijna een half miljard euro) op zijn privérekening gestort. Deze man wacht natuurlijk de doodstraf, welke heel gebruikelijk is in China. Maar dit is nog maar het topje van de ijsberg, zo wordt er beweerd dat 99% van de bestuurders en ambtenaren in meer of mindere mate corrupt is. Een leuk voorbeeld daarvan is: een vriend van mij runt een middelgrote elektronicafabriek. Ieder jaar wanneer de contracten en vergunningen weer verlengd moeten worden krijgt hij steevast bezoek van een paar ambtenaren met doodleuk een bestellijstje in hun handen. Op dergelijke lijstjes staat bijvoorbeeld dat hun wasmachine kapot is, de tv van hun zwager aan vervanging toe is en de woonlasten wederom zijn gestegen. Kortom: nadat netjes is gevraagd waar de spullen afgeleverd moeten worden en hoe groot het rode envelopje dit jaar wordt, wordt er een fles opengetrokken in een of andere karaokebar en je kunt weer een jaar aan het werk. Je kunt je dus wel voorstellen hoe het gaat bij grote ondernemingen en multinationals of bij de locale projecten en hoe het mogelijk is waarom locale bestuurders zich in peperdure auto’s laten rondrijden.
Nog een voorbeeld van het grote verschil tussen rijk en arm en de manier waarop mensen hier worden uitgeknepen trof ik vandaag aan op nu.nl:
PEKING - Een aannemer in China heeft twee werknemers doodgestoken. Hij had voor eigen gebruik een bedrag van 3 yuan (32 eurocent) achtergehouden van hun salaris. De twee mannen eisten hun geld terug, waarop de werkgever een mes pakte en ze doodstak.

Dat meldden Chinese staatsmedia vrijdag. De slachtoffers waren arbeidsmigranten. Vanaf het straatarme platteland van China waren ze naar de miljoenenstad Zhengzhou getrokken op zoek naar een baan.

Ze werkten voor een aannemer in de bouw, die een overheidskantoor moest renoveren.

Intussen probeert China uit te groeien tot de grootste economie ter wereld en daar is ze hard naar op weg. In 2005 verdrong China Italië van de 10e plaats en in december 2009 werd Duitsland van de 3e plaats verdrongen. In januari van dit jaar was de autoproductie van China voor het eerst groter dan die van de VS en iedereen houdt er rekening mee dat Japan dit jaar van de 2e plaats wordt verdrongen door hun buurland.

Of China haar streven gaat halen voordat ze tegen de muur oploopt weten we niet. Op dit moment is het land nog steeds in staat om perfecte shows af te geven, zoals de OS en haar parade tijdens het 60 jarige bestaan en op dit moment wordt alles voor de olympiade van 2011 in Shenzhen klaargestoomd en daarvoor is maarliefst 1,5 miljard uitgetrokken.

Alles wijst erop dat de boel een keer zal klappen maar hier weet je het nooit. Wie weet slaagt China er wederom in om ook nu alles naar haar hand te zetten en zal ze de wereld wederom doen verbazen.

Wout, de onbegrensde Groninger.