Geen kaas van gegeten
Start Omhoog Inhoud

 

Een van de dingen die we werkelijk missen is naast drop en hagelslag, oude kaas uit Nederland. Helaas kun je hier geen oude kaas krijgen maar men heeft wel "licht  belegen Goudse kaas" maar de prijzen zijn soms torenhoog. Wij zijn een jaar geleden gewezen op een importeur van buitenlandse lekkernij, waaronder kaas uit Nederland, en die levert niet alleen aan alle expat-shops en supermarkten met een afdeling “buitenlands”, maar ook aan particulieren. De prijs is verbazingwekkend laag te noemen en voor een goede "Goudse kaas" betalen we hier omgerekend €7,-- per kg.

Deze week ging ik weer eens langs bij deze importeur en natuurlijk kwam ik thuis met een halve kaas. Afgelopen zaterdag ochtend moesten we weer vroeg op omdat de jongens naar voetballen moesten en ik had een heerlijk kopje DE, meegenomen vanuit Nederland, gezet en mijn zojuist geroosterd boterhammetje had ik heerlijk belegd met, jawel Goudse kaas. De eerste hap die ik nam spuugde ik gelijk weer uit want deze kaas smaakt helemaal niet naar Goudse kaas en bij nader inzien was hij ook wel erg bleek voor een Goudse kaas en er zaten ook wat veel gaten in. Ik bekeek de label op deze kaas en inderdaad het toonde de naam Goudse kaas van het merk Surchoix te Drachten. Deze kaas leek en proefde veel meer naar een Zwitserse Emmentaler.

Dus met een lege maag ben ik na de voetbalwedstrijd teruggegaan naar de importeur met deze kaas onder de arm. Ach men was de beroerdste niet en ik liep mee de koeling in en daar zag ik vele dozen vol met Goudse kaas uit Drachten. Uit een van die dozen werd een hele kaas gehaald en ter plekke gehalveerd om aan mij te geven. Ook deze label gaf aan Goudse kaas uit Nederland en die smaakte wel naar de ons bekende kaas.

Nu gingen Jitske en ik toch even nadenken, waarom koop je hier in China een niet slechte Goudse kaas voor slechts €7,-- per Kg en hoe komt een label van een Nederlandse kaas op, waarschijnlijk een Zwitserse kaas, terecht?

Na 6 jaar China doet het ergste ons vermoeden: alle buitenlandse kazen worden gewoon in China gemaakt en alle labels en stempels worden gewoon gekopieerd, ook iets waar men hier erg goed in is. Nadat de lijn met Goudse kaas klaar was heeft men waarschijnlijk de overgebleven labels op een verkeerde kaas geplakt. Ook de Chinese QC heeft van al die buitenlandse dingen geen kaas gegeten en weet natuurlijk niet welke label en stempel op welke kaas thuis hoort. Of het inderdaad klopt kunnen wij niet bevestigen maar als het wel klopt, wij kijken er al niet raar meer van op.

Enfin, we hebben weer een kaas dat lijkt op een Goudse kaas en we houden het er nog wel even mee vol tot het einde van dit jaar want inmiddels is de beslissing genomen dat dit ons laatste jaar is in China. We hebben in elk geval weer iets om naar uit te kijken als we weer in Nederland wonen, namelijk echte kaas uit Holland.

Wout, de onbegrensde Groninger.