Even terug in NL
Start Omhoog Inhoud

 

Even terug in Nederland

Vanwege de problemen met de visa voor de kinderen was ik genoodzaakte even op en neer te vliegen naar Nederland, hetgeen gelukkig voorspoedig is verlopen. Na bijna 11 maand onafgebroken weg te zijn geweest uit Nederland vroegen wij ons af hoe het zou zijn terugkomen in Nederland. Waar ligt je thuis, wat heb je het meest gemist, hoe zit Nederland eruit een jaar na dato, hoe is het om weer gewoon de gehele dag Nederlands te spreken, etc. etc.

Op Zondag middag 14 Mei kwam ik, nadat we er al meer dan 11 uur vliegtijd op hadden zitten, aanvliegen op de Nederlandse grens t.w. de kust van Groningen. Al die tijd vraag je je af hoe het aanvoelt, terug komen in Nederland. Enfin de twee Chinezen naast me, waarmee ik geen woord heb kunnen uitwisselen sprak ik aan, terwijl ik op mijn Ipod het passende nummer “Zundagoavond Blues” van de Groningse formatie “Pe Daalemmer & Rooie Rinus” draaide, :” Dit is Nederland, een mooi land en Wo jeh Ge Lan Ren” (Ik ben Nederlander). Niets begrijpend van mijn grijns zetten we de landing in en even later kwam ik ze weer tegen bij de douane. Alle problemen die we in China met de Douane hebben waren plotsklaps vergeten want ook in Nederland heeft men twee balies, een rij voor EU paspoorten en een rij voor overige paspoorten. Daar stonden alle Chinezen in de lange rij die uitermate streng werd gecontroleerd en ik kon gewoon doorlopen door alleen mijn paspoort omhoog te houden. Man ik heb wel drie keer omgekeken naar die lange rij met zuchtende en zwetende mensen en mijn smile werd steeds groter en ik dacht, kunnen ook zij eens voelen wat wij al die tijd in China mee maken. Daarna de bagage ophalen en naar buiten. Het eerste wat echt opvalt is de prachtige lucht boven Nederland. Dat intens blauw met die witte wolken en een zicht van wel 40 Km. Het viel gewoon op, immers wij zien maar zelden de lucht zo helder en door de hoogbouw is het luchtdeel in je panorama een stuk kleiner dan in Nederland. Ik weet nu waarom onze Nederlandse schilders zo beroemd zijn geworden in de wereld….om hun luchten!!!

Ik werd ’s avonds in Zoetermeer afgezet bij Bert & Agnes en dan pas merk je dat het Zondag is, geen verkeer op de weg, geen winkels die open zijn en wat een rust (zelfs in Zoetermeer). Ook valt het op dat Nederland eigenlijk uit slechts 2 dimensies bestaat want hoogbouw is er nauwelijks en daar waar men het geprobeerd heeft wat etages op elkaar te plaatsen proef je alweer de wet en regelgeving m.b.t. welstand commissie zus, horizonvervuiling zo, veiligheid hier, poldermodel daar…….etc. etc. Voor mijn gevoel is Nederland helemaal niet vol, er is alleen niet efficiënt met de ruimte omgegaan. In de stad Shenzhen, waar wij wonen, wonen evenveel mensen als in heel Nederland maar dan in een gebied van 100 x 50 Km.

Gelukkig was er wel een snackbar open en kon ik eindelijk aan mijn felbegeerde broodje kroket. Nadat de visa geregeld waren op weg naar Beerta. Even langs Sneek gereden om de oud buren Jan en Jopie Wethmar te bezoeken. Natuurlijk even bij fam Veenstra langsgegaan en daar zag ik dit schilderij, gemaakt door Evert op Ameland, hangen en wat mij opviel was wederom die prachtige lucht, zo prachtig in beeld gebracht door mijn oud buurman. Dit schilderij heb ik mogen kopen en hangt nu in China, zo hebben we altijd een stukje Nederland in China.

Daarna op naar Beerta, gelukkig heeft Groningen doorgeschakeld naar de tweede versnelling want ik kwam een nieuw voetbalstadion tegen met de infrastructurele aanpassingen, en dan op weg naar de Blauwe stad. Eindelijk wat leven in de Groningse tent. Een prachtig gebied aan een nieuw meer met volop bouwkavels. Ook in Beerta gebeurt van alles, terwijl ik sta te bellen op nota bene het “Vredesplein” vind ik 3 hulzen van geweerkogels op straat; tja ook in Beerta valt nog van alles te beleven. Natuurlijk ook nog even langs de Chinees in Beerta geweest, waarmee ik een leuk contact onderhoud en waarmee ik veel ervaringen kan delen, en daar heb ik genoten van een echte Chinese soep met garnalen in deeg zoals alleen Chinezen kunnen maken. De volgende dag weer terug naar China met een knoert van een Jet lag omdat ik het debat heb gezien van Hirsi Ali met een tweede kamer die helemaal over Minister Verdonk heen viel. Ik heb toch werkelijk een minister wel 3 uur lang horen roepen dat er geen ruimte bestaat en om 1:30 uur ’s nachts hoor ik haar roepen: “Ik zie wel ruimte, ik neem de motie aan!!”  Op dit soort momenten denk ik, in Nederland kan het soms ook wel snel gaan alleen niet met de economie maar wel met het wispelturig gedrag van onze politici.

Kortom een bewogen maar kort bezoek en toch ben ik er diep in mijn hart wel blij om dat Nederland is zoals ze nu is want we hebben wel een uniek landje met z’n allen en al ligt op dit moment mijn thuis in China, het voelt wel weer goed aan om in Nederland te zijn, immers we kunnen zeuren wat we willen, zijn nooit tevreden, hebben op alles wel wat aan te merken, een politiek systeem waarin men elkaar de hand boven het hoofd houdt maar Nederland bestaat wel uit Nederlanders en dat tolerante platte landje onder die prachtige hemel is wel iets om trots op te zijn.

Wout, de onbegrensde Groninger.