Een werkvergunning
Start Omhoog Inhoud

 

Vandaag moest ik opdraven bij het politie bureau voor een intake gesprek t.b.v. mijn werkvergunning. Het verkrijgen van een werkvergunning en, op basis daarvan, het verkrijgen van een verblijfsvergunning is een hele aangelegenheid waar iedere expat jaarlijks mee van doen heeft. Je bent op zo'n moment letterlijk overgeleverd aan de grillen van de ambtenaar tegenover je. Zo ken ik een verhaal van een Fransman hier in Shenzhen die al meer dan 10 jaar een eigen restaurant heeft. Vorig jaar ging hij op voor zijn verblijfsvergunning maar de ambtenaar vroeg hem of hij uit Frankrijk kwam, waarop deze Fransman waarschijnlijk met en Qui heeft geantwoord. Deze ambtenaar vertelde hem dat in Frankrijk onlangs demonstraties werden gehouden tegen de Chinese onderdrukking van Tibet en dat wordt niet gewaardeerd. Daarom werd zijn verblijfsvergunning ingetrokken en kreeg hij 3 weken om het land te verlaten. Zijn restaurant is hoogst waarschijnlijk overgenomen door Chinezen en zal, zoals veel vaker voorkomt, vervallen tot een plaats dat niet meer te vergelijken is met de staat van weleer.

Met dat verhaal in mijn achterhoofd liep ik een politie kantoor vol met wachtende Chinezen binnen. Plots werd luid mijn naam vanaf een van de wachtbanken genoemd en een vrouw sprong mij tegemoet. Vaag herkende ik haar wel maar toen ik vroeg wie zij was bleek het de vrouw van de landlord te zijn waarvan wij onlangs een huis hebben gehuurd. Toch wel leuk dat ik midden in Shenzhen herkend word.

Als buitenlander mag je naar een andere verdieping en daar trachtte ik de dame in kwestie te begroeten met een handdruk maar die werd niet geaccepteerd. Na de vele vragen over mijn opleiding, werk, komst naar China en persoonlijke details kon ik gaan, niet wetende wat er ging gebeuren. Mijn begeleider kwam later naar buiten en ik zag aan haar gezicht dat het goed verlopen was, wederom een hobbel genomen.

Buiten dit politiebureau werden vele biljetten opgeplakt waarop ik kon lezen dat 500-800 RMB per dag (en verder reikt mijn Chinese kennis nog niet) met een telefoonnummer werd vermeld. Ik vroeg aan mijn tolk wat de betekenis hiervan was en ik zag dat zij zich wat schaamde maar het was een baan met een dagvergoeding van 500 - 800 RMB (bijna een maandsalaris) In deze tijd, met toenemende werkloosheid in China, begreep ik dat hier waarschijnlijk het oudste beroep ter wereld werd aangeboden.

Zo eindigt weer een dagje China en als alles goed gaat kunnen wij nog voor het Chinees Nieuwjaar onze verblijfsvergunning toevoegen aan onze paspoorten.

Wout, de onbegrensde Groninger.

Op zoek naar werk? Hoge dagverdienste!!

In het politie bureau

Geen woord Engels

De vrouw van de landlord

In Nederland vergaderd het elf stedenbestuur en wij hebben een zwoele ondergaande zon. Tja het is niet helemaal eerlijk verdeeld.

Nog een staaltje Chinese vakmanschap. De vijvers zijn weer schoongemaakt en de lampen vervangen. Elektriciteitsdraden worden ge´soleerd !!

Tja onze kinderen mogen niet met hun handen in het water spelen, nu snappen jullie zeker ook wel waarom.