Een land, twee systemen
Start Omhoog Inhoud

 

China is op vele fronten een bijzonder land. Zo verwondert een ieder zich over de grootte ervan, de enorme variaties in landschappen, het aantal mensen en de bevolkingsdichtheid van de industriesteden etc, etc. Ook is China een bijzonder land te noemen omdat dit grote land een tweetal systemen heeft. Zo kun je China onderverdelen in het Chinese vaste land en de eilanden Hong Kong, Taiwan en Macau.

Uit deze tweede groep heeft iedere regio haar eigen muntstelsel, verschilt de taal van het Mandarijn, zeg meer het ABC (algemeen beschaafd Chinees), en geldt er een totaal andere wet en regelgeving. Ook kun je niet vrij bewegen tussen deze gebieden en heeft ieder gebied haar eigen douane, visumstelsel en in- uitvoer heffingen. Ook zijn de kranten uit Hong Kong verboden in China, wordt de TV vanuit Taiwan en Hong Kong hier in China met vertraging uitgezonden en daarbij gaat het signaal nogal eens op zwart wanneer er weer wordt gesproken over politiek gevoelige zaken die verdwijnen in de immense grote Chinese doofpot. In Hong Kong, Macau en Taiwan mag er ook openlijk gedemonstreerd worden maar daarvan heeft de doorsnee Chinees geen enkele weet. Probeer maar eens via Baidu, de Chinese variant van Google, te zoeken op de gevoelige termen en je vindt werkelijk niets.

Deze vrijheden zijn waarschijnlijk opgedrongen tijdens de “hand-over” van de voormalige koloniën Hong Kong en Macau maar, wonder boven wonder, blijven deze vrijheden vooralsnog bestaan. Afgelopen maandag heeft Google aangekondigd weg te gaan uit China omdat de Chinese censuur werd opgelegd aan deze zoekmachine en daar ging Google niet in mee. Om toch het nieuws te kunnen blijven verspreiden heeft Google, in plaats van zich terug te trekken uit China, wat men steeds had aangekondigd, heeft Google haar kantoor verplaatst naar Hong Kong. Door deze slimme zet kunnen de mensen in China toch nog op de hoogte blijven van het ongefilterde nieuws. Nu maar hopen dat Youtube en Facebook eenzelfde constructie bedenken en dan vraag ik me af wat de volgende zet zal zijn van de Chinese overheid. Het lijkt mij haast onmogelijk om zo’n grote bevolkingsgroep, in deze tijd van internet en communicatie, blijvend te indoctrineren en te verstoten van het nieuws.

Er zijn ook mensen die handig gebruik maken van deze Chinese spagaat. Zo het verhaal van een expat die na, zijn uitzending naar Taiwan, nu in China woont en werkt. Deze man heeft in Taiwan zijn Taiwanees rijbewijs gehaald en rijdt daarmee doodleuk in China rond. Iedere keer wanneer hij wordt aangehouden door de Chinese politie en op verzoek zijn rijbewijs laat zien krijgt hij te horen: “Wij willen uw Chinese rijbewijs zien en deze is van Taiwan”. Daarop antwoordt deze vent met: “Ooh u beweert dus dat Taiwan niet bij China hoort. Ik wil nu uw overste spreken over het feit dat de Chinese politieman Taiwan als een apart land ziet!” Geloof het of niet maar deze vent is hier elke keer nog mee weggekomen. Na deze stormvloed van woorden wordt het rijbewijs direct teruggegeven en mag hij zijn weg weer vervolgen.

Een ding is in elk geval wel zeker, China komt altijd weer anders uit de hoek dan we verwachten. Ook daarvan zal ik jullie, via deze site, op de hoogte houden.

Wout, de onbegrensde Groninger.