Een koele kont
Start Omhoog Inhoud

 

In China gaat het er soms heet aan toe, de mensen winden zich op en gaan erg emotioneel te keer. De stemmen worden vaak geheven en het is dat we beter weten, maar iedere keer denk je weer; ”dit gaat uit de hand lopen, dat wordt knokken”. Maar even vaak gaan de scheldende en oververhitte partijen langzaam uiteen en dooft een dergelijk opstootje alweer vrij snel, zeker omdat een ordinaire knokpartij je aanzien enorm schaadt en dat werkt niet mee om hogerop te komen, een gemeenschappelijk streven, hogerop komen en dus rijk worden.

Van al dat drukke gedoe, in combinatie met het warme en zeer vochtige weer, maakt dat de meeste Chinezen die we hier tegenkomen, behoorlijk lopen te transpireren. Aangezien scherp eten in combinatie met veel knoflook hier een lekkernij is, kunnen we onze medemens ook met onze ogendicht eenvoudig aanwijzen.

Gelukkig hebben de auto’s hier geen kachel maar wel een airco maar aangezien de meeste taxi’s ook die aromatisch transpirerende klanten oppikken staan die ramen vrijwel altijd open, waardoor de taxi’s altijd verzengend heet zijn en je nat van de transpiratie uitstapt op de plaats van bestemming.

Heel af en toe kom je van die koele, slimme, kikkers tegen die echt niet van plan zijn om de hele dag in een sauna rond te rijden maar wel de ramen openhouden om veel te luchten en….natuurlijk de ruimte hebben om iedere, met veel keelgeschraap, opkomende fluim direct via het openstaande raam te devenestreren (zeg maar het raam uit te werken).

Vorige week kwam ik zo’n taxichauffeur tegen. Hij had op zijn ventilator uitgang van de airco een kapje gemonteerd met daaraan een slang die de koele lucht afvoerde naar zijn zitvlak. Deze slang kwam uit op een zitting met daartussen een holle ruimte. De koele lucht bereikte op deze manier zijn gehele zitvlak met als resultaat een koele kont en daardoor een koeler lichaam.

Natuurlijk heb ik deze ingenieuze constructie op de foto gezet en vol trots liet hij me zien dat het knopje om de luchttoevoer te regelen ook nog werkte waardoor hij iedere gewenste temperatuur kan instellen. Wel moest ik ook zijn licentie laten zien want, hij is ervan overtuigd dat dit gaat aanslaan en als uitvinder moet je daarvoor natuurlijk wel beloond worden.

Wout, de onbegrensde Groninger.