Een jaar na dato
Start Omhoog Inhoud

 

Ik ben nu alweer een jaar actief in China. In Maart 2005 ben ik begonnen met de voorbereidingen en werkzaamheden hier in China en na 9 weken kwam Jitske deze kant op om gedurende een week lang de huisvesting en de school te regelen. Ik heb nu voor de tweede keer de golden week (Mei 1 labour holiday) meegemaakt en een temperatuurtje van 30 graden ’s morgens vroeg om 8:00 uur, daar kijken we al niet raar meer van op. Je went aan heel veel dingen zoals het weer, het eten en soms ook wel een beetje aan de mensen (alhoewel we ons daar ook nog daags aan ergeren). Ik heb al vaker gememoreerd over het chaotische verkeer en dat het meer op een gokspel lijkt met veel blufwerk dan een geordend geheel. Zo heeft de driver, die onze kinderen naar school brengt, deze week een aanrijding gehad. Gelukkig zijn de kids er allen heelhuids vanaf gekomen en viel het achteraf nog wel mee, maar na een herhaald verzoek van Jitske, met de hulp van een vertaalster, is het niet gelukt deze man tot een rustiger rijgedrag te manen. Op dit moment zoeken Jitske en onze buurman (de vader van Claudia’s vriendin die goed Chinees spreekt) naar vervangend vervoer en naar verluid valt ook dat snel te regelen hier in China. Wat niet went is de grote afstand naar familie en vrienden en het verschil in cultuur. Na twee gezellige weken met Arno & Janine voel je de afstand wel weer een beetje en daarbij komt ook nog eens dat er op dit moment een aantal vrienden en familieleden zeer ernstig ziek zijn en we onze hulp niet kunnen aanbieden of simpel een bezoek te brengen en dan besef je de moeilijke kanten van een Expat bestaan. Gelukkig kunnen we goed met de email communiceren en worden we goed op de hoogte gehouden van de gang van zaken door het thuisfront.

We zijn dan ook blij dat we over twee maanden zelf naar Nederland kunnen komen voor een bezoek en we weten dat mijn zwager (Jit’s broer) Sjoerd Yme met Isabelle in Augustus deze kant opkomen en Ype, uit Amerika, ook kenbaar heeft gemaakt ons dit jaar te willen bezoeken, maakt dat we een leuk vooruitzicht hebben. Daarnaast weten wij ook al dat we de Kerstdagen in Nederland gaan vieren.

Kortom mijn eerste jaar zit erop. Een jaar waarin we veel hebben geleerd over de omgang en het leven in een andere cultuur. We zijn daarom ook beter voorbereid op het volgend jaar en we twijfelen er niet aan dat ook daarin veel zal gebeuren. Enfin u zult het wel lezen op deze site.

 

Groet van de onbegrensde Groninger,