Douane, Mei 2005
Start Omhoog Inhoud

 

De Chinese douanebeambte bijna op de punt, 7 Mei 2005

 

Na 8 weken zonder Jit en de kids kijk ik al dagen uit naar Zaterdag 7 mei 2005. Om 9.45 uur zal Jitske landen op Hong Kong om samen met mij de laatste week te besteden met het zoeken naar huisvesting en het bezoeken van de school. ’s Morgens vroeg uit de veren en met de EE bus naar Hong Kong, althans dat dacht ik…..

Om naar Hong Kong te gaan kom je langs twee douane posten de eerste, om China te verlaten, en de tweede, aan de andere kant van de “Shenzhen river” de natuurlijke grens tussen China Mainland en Hong Kong, om Hong Kong binnen te gaan. Bij het verlaten van China even een stempel halen en ja hoor ik werd eruit gehaald.

Mijn Chinees is net zo goed als het Engels van die Chinese douane beambte en naar wat ik begreep was ik al te lang in China geweest nl. 45 dagen. Mijn paspoort bevat een keurige stempel met naast de Chinese tekens de aanduiding “90 day’s stay”. Later begreep ik dat de Chinese karakters het verblijf in Hong Kong aangaven en niet het verblijf in China, in mijn geval 30 dagen.

Ik probeer met mijn Engels en lichaamstaal duidelijk te maken dat mijn vrouw over 3  uur landt op Hong Kong en ik haar moet ophalen. Natuurlijk belde ik de productieleider uit bed en leg hem de situatie voor. Ik probeer mijn telefoon aan de beambte te geven maar het enige wat eruit komt is Gong Dong (Politie bureau) en wijst me de weg naar de uitgang. Daar sta je dan met je gedroogde vis en nootjes en met een flesje water van de busmaatschappij.

Intussen nog steeds de productieleider aan de lijn met een slaperige stem. “Schiet iemand aan die Engels spreekt” roept hij en dat is voorwaar geen eenvoudige klus in China.

Met de gedroogde zoutjes in de hand van de EE-bus schiet ik een Chinese, in een groen pakje gestoken, EE-bus medewerkster aan. Geef haar de telefoon en zij begint ineens te rennen. Ik erachter aan en via vele gangetjes in het grensgebouw komen we aan bij een kantoortje. De situatie wordt uitgelegd en mijn paspoort overhandigd. Ik moet een Chinees volgen en voor ik het weet zit ik in een afgesloten ruimte op hard houten banken met een bewaker voor de deur.

Daar zit je dan zonder paspoort en in de wetenschap dat Jitske over 3 uur zal landen, niet wetende wat me te wachten staat. Na ca. 2 uur werd ik opgehaald en werd mij verzocht een verklaring te ondertekenen waarin staat dat ik een overtreding had begaan door te lang in China te blijven en bereid was deze af te kopen met een geldstraf. Ik was allang blij en betaalde al snel 2.500 RMB (ca. 250 euro, ongeveer 3 x het maandsalaris van de beambten).

Na het pinnen van het benodigde bedrag kwam dezelfde beambte om zijn handtekening te zetten zodat ik China mocht verlaten. Hij keek me aan, tekende en voor hij de kamer verliet zei hij: “You are a good husband for your wife. You are in time on the airport”.

Mensen was kookte ik inwendig, die "gele" rakker sprak toch veel beter Engels dan ik Chinees en het is maar goed dat hij de kamer uit liep anders had ik hem zeker en vast op de punt van m’n schoen genomen.

 

Wout