De zeemeermin
Start Omhoog Inhoud

 

De zeemeermin.

In Oktober zijn we met mijn ouders tijdens de tweede “Golden Week” van dit jaar afgereisd naar de stad Kunming in Yunan. Dit gebied ligt op 2000 meter hoogte en is het begin van het Himalaya gebergte. Dit gebied staat bekend als de “eeuwige lente van China” waar het gehele jaar door de temperaturen tussen de 15 en 25 graden liggen.

Tijdens een van onze dagjes in de omgeving kwamen we terecht in een dierentuin. Nu ben ik al niet zo’n voorstander van dierenparken vanwege de onnatuurlijke leefomgevingen van de meeste beesten maar in vergelijking met de Chinese dierentuinen leven de beesten in Nederland in ware 5 sterren hotels. China staat bekend om drukke kleuren, veel toeters en bellen en waarom simpel doen als het moeilijk kan en zo kijk je niet meer raar op van bloeiend waterpest in een zoutwater aquarium. Ook vissen met ingetekende kleurenpatronen op hun lichaam zijn heel normaal.

Tijdens ons bezoek aan het aquariumgedeelte van dit park liepen we al snel vast op een grote groep mensen wachtend op bankjes voor een groot gordijn. We hadden al snel door dat er elk moment een show werd gegeven alleen wisten wij natuurlijk niet waarvan. Fantaserend over het podium en wat men daarop in dit aquariumgedeelte zou kunnen weergeven namen we plaats op een van de vele bankjes. Toen het gordijn open ging keken we naar een bak water van ca. 10 meter lang, 2 meter hoog en 1 meter diep. Kort na het openen van de gordijntjes onder luid commentaar en veel muziek door de speakers verscheen er een Chinees meisje met een duikbril op en zwom van de ene kant naar de andere kant, fraai belletjes uitblazend en het samengedrongen publiek luid applaudisserend achter latend. Na dame twee met een ander kleur badpak te hebben aanschouwd zijn we met de mond open van verbazing maar opgestapt om plaats te maken voor de Chinezen die maar niets van dit schouwspel wilden missen.

Het grote voordeel was dat de rest van deze ruimte met aquaria lekker leeg was maar al snel liepen we weer op tegen een ander soort leed nl. een schildpad in een bak met muntjes. Het schijnt geluk te brengen als jouw geworpen muntje op het schild van het arme beestje blijft liggen. Tja hoe verzin je het.

De overige bakken waren allemaal in een zeer slechte staat van onderhoud en van een biologisch evenwicht in de bakken was al helemaal geen sprake. Als we een volgende keer weer terug komen verwacht ik voor elke bak een rij banken met een gordijntje en kunnen de Chinese zeemeerminnen het publiek verbazen met hun sierlijke zwemkunsten.

Wout, de onbegrensde Groninger.