De Kluis
Start Omhoog Inhoud

 

Goed opgeborgen?

In China gaat bijna alles met "contant" geld (al dan niet vals, maar daarover later meer). Iedereen krijgt aan het eind van de maand zijn salaris contant uitbetaald en dan zie je dat de meeste werkers die avond niet in de fabriek eten maar hun pas ontvangen geld besteden aan een goede maaltijd in de stad. Ook wij krijgen veel contant geld in handen en daarvan betalen wij dan weer de International school of de huur van ons appartement. Kortom er is in China veel contant geld in omloop en daarom hebben de meeste mensen dan ook een kluisje in huis om hun waardepapieren in te bewaren.

Dus wij ook op zoek naar een kluisje want dat is toch wel handig en o.m. bij de Wallmart, je weet wellicht nog wel die winkel waar je zo op je boodschappenkar moet letten anders heeft het personeel alles al weer terug geplaatst in de schappen, verkopen ze ook kluisjes. Op een schap, op de eerste verdieping, staan vele kluisjes opgesteld in alle soorten en maten. Ach veel geld en waardepapieren hebben we niet dus concentreren wij ons maar op een niet al te groot kluisje. Alle kluisjes in China zijn voorzien van een elektronische klok i.p.v. een sleutel en deze klokken kun je naar eigen voorkeur instellen op een code van 4 – 6 cijfers. Dit is een stuk veiliger dan een sleutel die je kunt kwijtraken en eenvoudig is te kopiëren. Het is altijd weer leuk om te zien hoe mensen en kinderen proberen een kluis open te krijgen door een code in te typen, dus ik ook maar eens proberen. Daar sta je voor een paneel met de cijfers 0 t/m 9 en een aantal knoppen met Chinese symbolen, die mij absoluut niet bekend voorkomen. Ach Jitske is toch ergens aan het winkelen en ik typ een willekeurige code in, druk op een knopje en ineens gaat een rood lampje groen branden en ik probeer aan de knop te draaien en……. Deur open! En niet alleen dat, dit blijkt ook nog eens, uit alle opgestelde kluizen, de kluis te zijn waarin Wallmart al haar sleutels en andere waardevolle attributen bewaard. Deze code was alleen bekend bij de manager van Wallmart die dan, met veel omzichtigheid, de kluis opende maar ik weet nu ook hoe het moet.

Enfin om alles te bewijzen twee foto’s van de kluis, de eerste met een op groen springend lampje en de andere met een open deur. Het vreemde is toch wel dat ik, tijdens elk bezoek weer probeer de kluis te openen, en dat lukt me wonderbaarlijk nog steeds. Ik hoop toch werkelijk dat ze door hebben dat ze de code moeten gaan veranderen want ik doe het heel opzichtig en het moet iemand daar toch opvallen dunkt mij. Als ze het zo niet snappen zal ik hoogstpersoonlijk de code maar eens gaan veranderen, ben toch wel erg benieuwd hoe de manager daarop zal reageren, volgens mij is er dan echt sprake van paniek in de tent.

Wout de onbegrensde Groninger,


Deurtje dicht!!!

Deurtje open !!!