De Chinese spierballen
Start Omhoog Inhoud

 

Op 1 oktober j.l., de National Day, werd het 60 jarig bestaan van de volksrepubliek China gevierd met een grootsheid dat alleen de Chinezen kunnen. Zo indrukwekkend en vreedzaam als de openingsceremonie van de OS werd georganiseerd zo openlijk heeft China aan de wereld haar spierballen laten zien. De parade op “het plein van de hemelse vrede” was zo indrukwekkend dat er nog steeds volop over wordt gesproken. China heeft laten zien dat de wereld rekening dient te houden met deze grootmacht. Het Chinese leger is veruit het grootste leger ter wereld en voorzien van alle nieuwe technieken. De Chinezen beheersen op dit moment de wereld economie. In deze tijd van recessie laat China i.p.v. een groei uitgedrukt met dubbele cijfers, toch nog een groei van ca 8% zien voor dit jaar. Ook in de ruimtevaart gaat China een steeds grotere rol spelen. Zo is de vervanger van de space shuttle uitgesteld maar werkt China thans aan een project dat de Chinezen naar de maan gaat brengen.

Ik ken de Chinese mentaliteit nu een beetje en als je die lijn doortrekt, hoe men hier met elkaar omgaat en de wijze waarop men hier met contractuele afspraken omgaat, dan doet dit mij het ergste vrezen. Ik heb al eens eerder gememoreerd hoe iemand van de ene op de andere dag veranderd in houding t.o.v. collega’s die de dag daarvoor nog op gelijke voet stonden, en hoe men hier omgaat met contracten en het onderhandelen, zoals ook alleen Chinezen kunnen.

Het Westen laat zich zand in de ogen strooien want aan de ene kant steunt het Westen Taiwan met materieel en hulp terwijl datzelfde Taiwan een plaats kreeg toegewezen in die grootse parade. Ook hebben de Franse expats het nu extra moeilijk met hun visa aanvraag omdat de Franse president de Dalai Lama officieel heeft ontmoet hetgeen hier niet erg wordt gewaardeerd. Ook de recente rellen in Urumqi laat zien hoe China de situatie naar haar hand gaat zetten.

Kortom ik vrees dat we naar een periode afglijden waarin de wereld moet gehoorzamen aan de wil van China en wie niet wil luisteren, zal de Chinese harde hand voelen.

Ik weet natuurlijk wel dat China de wereld hard nodig heeft als afzetmarkt maar als je de handelsbalans ziet van bijvoorbeeld Amerika dan wordt er per dag 200 miljoen dollar meer geëxporteerd naar de VS dan dat er wordt geïmporteerd door China. Het is gewoon een kwestie van lange adem om te zien wie er uiteindelijk aan het kortste eind gaat trekken maar laten we hopen dat het nooit zover gaat komen.

China blijft een land dat me steeds doet verbazen. Nog geen 5 jaar geleden was alles afkomstig uit China een voorbeeld van slechte kwaliteit maar het is verbazingwekkend te zien hoe snel China dat kwaliteitsprobleem heeft opgepakt en veranderd in een hoogwaardige export kwaliteit.

Ik zal de ontwikkelingen blijven volgen en hoop van harte dat in dit sterke land een gezonde geest woont.

 

Wout, de onbegrensde Groninger