De Chinese lach
Start Omhoog Inhoud

 

De Chinese lach,

Iedereen die in China woont of dikwijls Chinezen tegenkomt herkent het feit dat onze medemensen hier werkelijk om alles lachen. Wanneer je een Chinees ontmoet gaat dat altijd gepaard met een vriendelijke lach, maar ook wanneer er iets helemaal verkeerd gaat begint men spontaan te lachen.

Op het eerste gezicht lijkt het allemaal heel vriendelijk want wanneer men een kruispunt oversteekt en een bus moet vol in de ankers en al toeterend de voetgangers ontwijken begint geen van de voetgangers te schelden of steekt iemand de alom bekende middelvinger in de lucht maar begint werkelijk iedereen te lachen en men loopt gewoon door alsof er niets aan de hand was. Zelfs de buschauffeur kijkt er niet raar meer van op en al glimlachend worden alle mensen weer in de stoelen gehesen om daarna de rit te vervolgen, op weg naar het volgende incident.  

Zelfs in AustraliŽ kwamen we datzelfde fenomeen tegen tijdens onze dagtrip naar The Great Barrier Reef. Na het betalen van een Reef tax, omdat The Reef nu onder een reservaat valt, werd het iedereen goed duidelijk gemaakt ook maar iets aan te raken of mee te nemen ook al gaat het om afgestorven koraal en op het schip hing voldoende informatie zodat zelfs een simpele Groninger als ik het duidelijk was dat het koraalrif onder een beschermd gebied valt en dienaangaande behandeld moet worden.

Onder de deelnemers van deze dagtrip was ook een Chinese familie en laat nu net die Chinese snorkelende deelnemer weer aan boord komen met een metersgrote schelp, enkel en alleen met het idee om lekker op te eten en de schelp als souvenir mee te nemen. Staat vast erg leuk als schemerlamp met rood knipperende lampjes erin gemonteerd moet de man gedacht hebben.

Toen de kapitein dat zag en deze man werkelijk zeer verontwaardigd en kwaad aansprak bleef deze Chinees maar lachen wat de frustraties en de ergernissen alleen maar vergrote bij onze kapitein. En die ergernissen zijn voor ons inmiddels heel herkenbaar geworden. Wij ergeren ons dikwijls aan dat gelach om situaties waarin men zich eigenlijk uiterst serieus zou moeten opstellen of wat meer respect zou moeten tonen voor de medemens, maar tja dat kent men nog niet zo goed in China.

Deze morgen beleefde ik werkelijk mijn toppunt van respectloosheid; zo stonden wij deze morgen, op de eerste werkdag na het Chinees Nieuwjaar, in een file van meer dan een uur. Aangekomen op de plek des onheil passeerden we eerst een plas bloed en even verderop lag een voet met een stuk been en nog weer verder een half opengereten lichaam van, vermoedelijk, een man. Er was politie ter plekke om de rijbanen af te sluiten opdat men alles kon opruimen, maar iedereen probeerde zich langs het, nog steeds onafgedekte, lijk te wurmen waardoor het werk van de politie nog verder vertraagd en verstoord werd en ook dan wordt er alom gelachen.

Ook was de auto waarmee deze mede Chinees is aangereden in geen velden of wegen te zien, waarschijnlijk heeft de bestuurder met een glimlach op zijn smoel de ruitenwissers snel aangezet en op zijn horloge kijkend of hij op tijd op zijn afspraak in het restaurant zou komen om zijn, in deze tijd van het jaar, o zo begeerde broodje hond te bestellen.

Tja zo hebben wij China toch wel leren kennen, een land waarin men zeer egoÔstisch en keihard met elkaar omgaat. Dit is inmiddels mijn derde lijk die ik onderweg tegen kwam maar dit soort dingen en met name die respectloosheid went waarschijnlijk nooit.

Aan de andere kant heb ik ook voldoende respectloosheid in Nederland gezien en zelf aan de lijve ondervonden om goed te kunnen relativeren. Mensen die elkaar het licht in de ogen niet gunnen en trachten iemand kapot te maken of op allerlei wijze dwars te zitten, waarbij men leugens, misbruik van recht of het schending van privacy niet schuwt.

Kortom nog een jaar of wat in China of elders in de wereld, wat maakt het uit. Wij hebben inmiddels voldoende incasseringsvermogen opgebouwd en geleerd hoe hiermee om te gaan. Tot nu toe kunnen we stellen dat al deze ervaringen ons alleen maar sterker hebben gemaakt en ons leven, hoe raar het soms ook klinkt, hebben verrijkt.

 

Wout, de onbegrensde Groninger