De Chinees
Start Omhoog Inhoud

 

Zoals ik al eens eerder heb opgemerkt, we verbazen ons niet meer zozeer over de Chinezen, het is een totaal andere cultuur dan de onze, de zgn. cultuur shock. Wat echt heel verschillend is, naast het eten, hygiëne, assertief gedrag, omgangsvormen etc is wel het egoïstisch gedrag van de meeste Chinezen. Wij hebben China leren kennen als een land waar iedereen voor zich zelf leeft. Een Chinees staat niet snel klaar om en ander te helpen. Hier heerst een mentaliteit van ieder heeft zijn eigen problemen, ik de mijne en bemoei je daar niet mee. Zo zul je zelden hulp zien van andere weggebruikers bij een ongeluk, sterker nog, zien ze een gaatje om voor te dringen dan zal men het niet laten. Een hulpverleningsauto met zwaailichten voor een tolpoortje, nog zie je auto’s voordringen en……. de ambulance moet ook nog aansluiten in de rij en tol betalen om te passeren. Ook in de fabriek kom je dit soort gedrag tegen. De leidinggevenden zijn ongelofelijk hard voor hun arbeiders, geen greintje van medeleven. Zo interesseert het hun niet om bevelen uit te delen die leiden tot het niet kunnen bezoeken van hun familieleden tijdens het Chinees Nieuwjaar die men soms al in geen 3 jaar meer heeft kunnen bezoeken of  het opvolgen van bevelen waarvan honden geen brood lusten. Ook zal men het niet nalaten om, indien mogelijk, een ander een loer te draaien waardoor een ander in de problemen komt want de problemen van een ander zijn hier het leukste wat men hier kent. Bij het passeren van een ongeluk wordt met veel hilariteit het aantal voortuigen geteld die betrokken waren bij het ongeluk en zo kunnen we vele voorbeelden opnoemen die echt afwijken van de normen en waarden die ons zo gewoon zijn. 

Waarin de Chinezen ook echt verschillen van ons Europeanen is hun wijze van denken en handelen. China staat nu niet bekend om het land waar de creatieve geesten met innovatieve ideeën en ontwerpen komen, sterker nog, na de Chinese uitvinding van het wiel heeft dit land volgens mij niets nieuws voortgebracht, natuurlijk met uitzondering van hun keuken want de Chinees weet maar al te goed hoe je bijvoorbeeld een beest op de meest vreselijke wijze moet slachten waardoor de laatste hormonen net dat extra geven aan het vlees. Nee, een eigen vliegtuig industrie bestaat hier nog niet, de eerste Chinese auto is ook een kopie en qua elektronica, alle nieuwe uitvindingen en modellen komen uit Europa, Amerika en Japan. Waar de Chinezen echt goed in zijn is het kopiëren. Men hoeft hier maar iets te zien of een kopie is al in de maak. Zo reed de nieuwst VW vorig jaar al rond in Beijing, twee weken voor de officiële introductie. Dat kopieer gedrag ziet men als een ware kunst en het woord copyright leest men hier dan ook als “right to copy”. Zo zit het hele systeem hier in elkaar. Een leerling (arbeider) komt in dienst van de leermeester (vakman in de fabriek) en het vak wordt van persoon tot persoon overgedragen en de werkwijze van de leermeester wordt als het ware overgenomen (gekopieerd) door de leerling.

Dit alles heeft ook tot gevolg dat er weinig fabrieken en bedrijven van Joint Venture’s  worden aangestuurd door de “locals”, zoals Chinezen hier gekscherend worden genoemd door m.n. de Hong Kong-nezen. Omdat men de grote lijn hier niet ziet, verzand in details en de managers niet vertrouwd of  onvoldoende inlicht, zie je betrekkelijk weinig Chinese directeuren, maar staat er altijd aan het hoofd van een samenwerkingsverband een Westerling of ander Aziaat. Uit ervaring weet ik inmiddels dat, indien men een fabriek overlaat aan een “local”, er binnen de kortste keren vanuit het buitenland wordt ingegrepen en er weer een Europeaan of Amerikaan aan het roer komt te staan. Ik weet nu ook dat een Chinees dat ook wel prettig vindt, kunnen ze immers weer van leren en wie weet later zelf kopiëren.

Kortom het pessimisme dat ik een jaartje geleden had t.a.v. onze economie t.o.v. de Chinese is inmiddels wat getemperd en ik zie nu ook dat men het hier “nog” niet kan stellen zonder de innovaties en leiding van het Westen. Het enige dat ik echt jammer vind is dat van de vele expats die we hier tegen komen slecht weinigen uit Nederland komen. Frankrijk, Scandinavië, Engeland, Amerika, Duitsland en Japan zijn hier goed vertegenwoordigd en het lijkt wel of Nederland de boot een beetje gemist heeft.

 

Wout, de onbegrensde Groninger