Dagje China 07-05
Start Omhoog Inhoud

 

Een dagje China:

 

Vandaag had ik mijn eerste vergadering in het Chinees. Ik ben bang dat ik dit nooit echt zal kunnen volgen en aan de vertaling van de productieleider had ik ook niet al te veel. Het ging ongeveer zo:

Ik vroeg aan iemand van een speciale afdeling (in het Engels) of ik van bepaalde artikelen enkele proefmonsters kon ontvangen om enkele test mee uit te voeren. Enfin dat werd in het Chinees vertaald en daarna volgde een heftig gesprek tussen de productieleider en de desbetreffende Chinees. Over en weer werden de stemmen behoorlijk verheft en de emoties liepen behoorlijk op. Dit gesprek duurde al enkele minuten en ik ging reeds bij mezelf te rade wat er zo verkeerd was aan mijn vraag. Immers ik had niemand beledigd of vroeg, in mijn ogen, niets onmogelijks en ineens was het rustig waarop de bedrijfsleider zei: She said: Its OK

Kortom het is niet te volgen en zo gaat het ook in het verkeer. Er gaat geen dag voorbij of ik zie een of meerdere ongelukken hetgeen ook niet verwonderlijk is in dit chaotisch verkeer. In China kunnen ze heel wat geld besparen door de wegen niet langer te voorzien van strepen of verkeersborden. Doorgetrokken strepen zijn er om overheen te rijden, verdrijvingvlakken zijn er omdat deze zo leuk klinken als je erover heen rijdt en een rijbaan is niet een gemarkeerd weggedeelte maar daar waar jij je auto kan tussen kan wurmen. Zo ook voor verkeersborden. Eenrichtingsstraten kent men niet, de borden echter wel, daar waar je niet mag keren op de weg staan ze in rijen klaar om het toch te proberen, rij je op een snelweg komt er ineens in tegengestelde richting zon strohoed aan op een fiets, beladen met van alles en nog wat. Zo zag ik onlangs een 3-delig bankstel voorbij komen op de snelweg achter op een fiets, of 5 grote gasflessen, kortom kun je het tillen, past het op een fiets. Maar terugkomend op de snelwegen, het enige waar men op reageert zijn de groene flitspalen langs de weg. Alleen daar wordt 80 gereden dus wil men het verkeer in goede banen leiden zal men alle verkeersborden moeten vervangen door flitspalen.

Tijdens mijn ritten van en naar de fabriek probeer ik wat te typen op de PC maar door al dat geslinger en gekris kras is typen een ware kunst, hetgeen deze stukjes voor mij dan ook zo bijzonder maken.

Op dit moment wordt er gebouwd aan een vaste brugverbinding van Hong Kong naar Shekou, waarbij men vorige week een afslag heeft afgesloten. Na 3 dagen heeft men op dat punt maar een politieman gezet met een fluit in zn mond, alleen heb ik die fluit nog niet kunnen horen van die rood aangelopen agent omdat vanuit alle richtingen deze man werd overstemd door claxon geluid van de krioelende autos op het kruispunt. Kortom elke dag een extra lange vertraging en dit weekend heeft men er iets op bedacht.  Op het kruispunt mag men alleen maar rechtdoor, en er zijn betonnen bakken geplaatst over de rijbanen, ook een maatregel die wel van invloed is op het verkeersgedrag.

Ach ik kan zo wel uren doorgaan maar later meer over dit gekke land.

 

Groet van de onbegrensde Groninger,