Corrupt Shenzhen
Start Omhoog Inhoud

 

Afgelopen week zag ik een reportage op Discovery channel dat ging over het ontstaan van Shenzhen.

In 1979 werd Shenzhen uitgeroepen door de toenmalige leider Deng Xiao Peng tot een Special Economic Zone. Shenzhen was toen nog een vissersplaatsje met 18.000 inwoners.

In de jaren ’90 bereikte Shenzhen haar grootste groei. In deze periode werd er iedere dag een wolkenkrabber opgeleverd en 2 boulevards per week!!!

Intussen is Shenzhen uitgegroeid tot een stad met 14 miljoen inwoners. Ook nu nog gaan de uitbreidingen volop door en zijn de gebouwen van weleer alweer vervangen door nieuwere en hogere.

In een klein gebied waar enorm veel geld in om gaat kun je wachten op de corruptie en ook Shenzhen vormt daar geen uitzondering op. Zo lazen wij twee weken geleden in de kranten van Hong Kong dat de burgemeester van Shenzhen (Xu Zongheng) onder verdenking staat van corruptie, alsmede een aantal wethouders en bestuurders van stadswijken. De openheid is nog ver te zoeken in dit land en de eerste meldingen op de Chinese sites werden dan ook binnen een paar uur verwijderd, maar inmiddels heeft ook de regering ingezien dat men dit nieuws niet meer kon verzwijgen en nu is het algemeen bekend dat de burgemeester is gearresteerd. Tijdens zijn arrestatie heeft hij getracht zelfmoord te plegen met eetstokjes maar dat kon het arrestatieteam voorkomen. Deze burgemeester wordt beschuldig van het aannemen van steekpenningen t.b.v. bouwprojecten met een waarde van meer dan enkele miljarden euro’s wat natuurlijk allemaal is weggesluisd naar buitenlandse rekeningen. Ook is bekend geworden dat Xu > 2 miljoen euro heeft moeten neerleggen om burgemeester te worden en hij verkocht posities aan lokale bestuurders eveneens voor enkele miljoenen. Ook zou mr Xu in July van dit jaar de sluitingsceremonie bijwonen van de Universiade te Belgrado om aldaar de vlag over te nemen namens Shenzhen de nieuwe organisator van deze universiteitsspelen. De centrale regering had, heel terecht overigens, sterk het vermoeden dat deze zwendelaar nooit meer terug zou keren naar China. Ook is bekend geworden dat alle bestuurders hun paspoort hebben moeten inleveren en bestuurders kunnen het land niet meer uit omdat men vermoed dat dit slechts een puntje van de welbekende ijsberg is en we binnenkort nog meer aanhoudingen en wellicht zelfmoordacties kunnen verwachten.

Tja, je kunt zeggen wat je wilt van die Chinezen maar als ze iets aanpakken dan doen ze het ook direct in het groot en als je dan toch jezelf probeert te verrijken doe het dan ook zo dat je nooit meer een poot hoeft uit te steken.

Ben erg benieuwd wat voor staartje dit muisje krijgt, in elk geval zijn de prijzen van projecten strek gekelderd maar de lopende projecten (o.a. Shenzhen metro uitbreiding van 25 naar > 250 km) gaan gewoon door en de stadions en alle vervoersprojecten zullen voor de komende Universiade gewoon op tijd klaar zijn.

Wout, de onbegrensde Groninger