Chinese winter
Start Omhoog Inhoud

 

Het weer in China

Wij lezen en horen de vele verhalen over het veranderende weer in Nederland. Warmte record op record wordt er gevestigd om daarna alweer snel doorbroken te worden en dit jaar ligt de temperatuur in Nederland in November >3 graden boven het gemiddelde. Ook in China zijn er dit jaar records gevestigd. Zo viel er veel regen in het begin van deze maand en is er voor het eerst in 50 jaar een onweerswaarschuwing afgegeven in Hong Kong terwijl deze tijd van het jaar en droge periode is. Het is hier normaal dat er tussen Oktober en April nauwelijks of geen regen valt. Ook de temperaturen liggen hier hoger dan normaal. Zo las ik vandaag in de Shenzhen Daily dat Shenzhen dit jaar geen herfst heeft gehad. Herfst treedt in wanneer er 5 achtereenvolgende dagen het kwik niet boven de 22 graden komt en tot op heden hebben we slechts twee redelijk koude dagen gehad (20-23 graden). Vandaag werd er gemeld dat er “koud” weer op komst is; de temperatuur zakt tot 17º en blijft ook de rest van de week rond deze 17º hangen, kortom de winter is begonnen en dit is in de laatste 54 jaar niet meer voorgekomen.

Kortom ook hier veranderd het weer en is ook onze “winter” begonnen. We zullen wel bijhouden hoeveel code rood waarschuwingen we deze winter krijgen. (Code rood betekend een temperatuur lager dan 5º, waarvan we er vorig jaar 4 gehad hebben, 4 nachten van 4 graden).

Bekijk de actuele weersverwachtingen op the weather Channel.

Kortom de tijd van “een vest aan” is weer aangebroken maar zelfs in deze tropische winters heb je veel warme dagen. Eigenlijk lijkt deze winter wel erg op de Nederlandse zomers, ’s nachts kan het dan ook afkoelen naar temperaturen van 5-15 graden en heb je naast tropische dagen (30+º) koele of koude dagen en in de winter vinden alle buitenactiviteiten plaats, de airco’s gaan uit en de terrassen raken vol en je ruikt steeds meer de BBQ lucht, vooral van een Nederlands balkon ergens in Shekou.

 

Wout de onbegrensde Groninger,