Chinese knoop
Start Omhoog Inhoud

 

Rode Chinese Knoop.

Tijdens het laatste weekend van het bezoek van mijn ouders werd besloten om naar de strand te gaand. Ten Oosten van de stad Shenzhen liggen een aantal natuurlijke baaien met prachtige zandstranden waaronder het strand van “Da Meisha Sea Beach”. Voor het weekend hebben we daar een hotel geboekt en op Zaterdag morgen naar het strand. Eind Oktober is het weer hier werkelijk fantastische (overdag 25-30 graden en ’s nachts koelt het al lekker af tot 19 graden terwijl het niet meer benauwd is). Na een paar uurtjes spelen, luieren en zwemmen in de warme Zuid Chinese Zee kwamen we er achter dat de tas van mijn moeder, voorzien van een over het algemeen geluk brengende Rode Chinese Knoop hangend aan de buggy naast ons, was gestolen. Erg vervelend, temeer omdat we aanvankelijk dachten dat de paspoorten en de Euro’s ook in de tas zaten maar gelukkig bleek dat niet het geval. Wel zat er in de tas zo’n 1600 RMB, de bril, een gouden bedel armbandje van al haar “klein”kinderen, haar onlangs aangeschafte fototoestel met op de memory stick meer dan 350 foto’s van dit bezoek en natuurlijk die geluksbrengende Rode Chinese Knoop waarvan we er ook een hebben gekocht voor de visboot van Pa want ik vind dat hij wel wat meer geluk kan gebruiken want zijn vis wordt momenteel wel erg duur betaald, maar dit terzijde.

We hebben direct melding gemaakt bij de politiepost nabij het strand waar zich inmiddels meerdere gedupeerden hadden gemeld. Gelukkig sprak een van de gedupeerden Engels en daarna in een Chinese politieauto, met zwaailichten, op weg naar het politiebureau waar inmiddels 1 van de dieven die op heterdaad was betrapt, op de vloer zat naast een bewaker. Wij moesten gewoon plaats nemen naast de verdachte die inmiddels met handboeien om aan de mij oh zo bekende bank vast zat. Dit waren dezelfde banken waarop ik in Mei zat toen ik door de Douane werd vastgezet !!! Met de hulp van onze mede gedupeerde werden de formulieren ingevuld en wij moesten terug komen als we het type nummer van de camera en de telefoon, die ook in de tas bleek te zitten, hadden achterhaald. Via het hotel, waar we op internet de ontbrekende gegevens hadden opgezocht, terug naar het politiebureau om, zoals men ons had verteld, snel de zaken af te handelen.

Enfin de beloofde 10 minuten werden er meer dan 100 en de wachtruimte was nu gevuld met 4 andere verdachten waarvan er twee minderjarig waren. Deze minderjarigen werden na 2 uur weer vrijgelaten en de andere drie afgevoerden hangt een gevangenisstraf van 1 maand boven hun hoofd.

De volgende morgen op het strand kwam ik de beide schoffies weer tegen en pas dan zie je hoe zo’n “bende” van meer dan 20 man opereert. Een vrouw naast ons met haar kindje werd afgeleid omdat een aantal jongens met zand tegen haar kind trapten en een andere vent pakt zo haar tas totdat…… Jitske ingreep en de vrouw al gillend waarschuwde. De rebellen op de vlucht en de vrouw ging toen dankbaar met haar tas tussen de benen zitten om zodoende alleen maar haar kind in de gaten te hoeven houden. Niet veel later was ik Jitske alweer kwijt omdat die gillend met een tas in de hand staat en roep “Whose’s bag is this?” Enfin in een land waar bijna niemand Engels spreekt roept toch een vrouw op een meter of 50 bij Jitske vandaan “Mine !!!en rent dolgelukkig naar haar tas waarnaar ze al liep te zoeken. Deze tas werd als voetbal gebruikt om door dezelfde groep onopvallend voor anderen, maar niet voor mijn Jitske, ontvreemd te worden. Aan beide tassen hing geen Rode Chinese knoop maar onze knoop heeft in elk geval deze twee wel geluk gebracht en bracht ons toch nog wat genoegdoening.

Enfin we voelden ons al lang niet meer veilig op het strand, zo aan het eind van het seizoen met en sterk verslappende toezicht en besloten maar op weg te gaan naar huis, maar het weekend was voor de rest wel zeer geslaagd. Helaas kunnen we geen foto’s publiceren omdat we maar 1 camera bij ons hadden maar met mijn telefoon toch nog een paar plaatjes geschoten voor de beeldvorming.

De Rode Chinese Knoop heeft ons ook wel wat geluk gebracht want we hadden voor vertrek naar het strand de foto's afgegeven om te laten ontwikkelen en op CD te zetten maar het geluk van deze Rode Chinese Knoop is wellicht het geluk voor de tegenpartij. Toen de bende langskwam lachte het geluk hun toe maar toen zij in het bezit van de knoop waren keerde het geluk zich tegen hun. Ik hoop maar dat het geluk dat de visjes in de Dollard tot nu toe hadden, door maar niet gevangen te worden door Pa, nu veranderd en met de hulp van de Rode Chinese Knoop de boot vol met vis in de haven van Termunterzijl mag aanmeren.
 

Wout de onbegrensde Groninger,