China moe?
Start Omhoog Inhoud

 

Na een maand of 5 in het Chinese kijk je vaak al niet raar meer op van wat we zoal meemaken in China. Toen we hier in Juli, hartje zomer, aankwamen stonden we keer op keer versteld van hetgeen ons steeds weer overkwam. Veel van deze ervaringen heb ik gedeeld via dit medium. 

Nu merken we dat we gewend raken aan veel dingen. Neem nu eens het verkeer. Een taxirit al slalommend door het verkeer, een vrachtwagen met daarop, veelal tussen het bouwmateriaal, de bouwvakkers of een ongeluk, waarvan ik er elke dag minstens 1 zie op mijn dagelijkse ritten, of wat men allemaal kan vervoeren op 1 brommer of fiets. Ik heb hele families op 1 brommer voorbij zien komen met een baby liggend op de benzinetank, of een verhuizing op een bakfiets, nee je kijkt er al niet meer van op. Ook niet van dat gespuug op straat. Zelf in de fabriek en winkels wordt er maar raak gerocheld en verdwijnt de fluim in een of andere prullenmand. Nee van veel dingen kijken we al niet raar meer op maar andere zaken raken maar niet gewend, sterker nog ze gaan irritatie oproepen. Het grootste probleem zijn toch de Chinezen. Een Chinees gunt je totaal geen privacy. Neem nu mijn geval in het ziekenhuis of elke keer maar weer dat gehang om onze kinderen. Neem nou het opdringerige gedoe in de winkels, welke kant je ook op kijkt, volgens de verkoopsters kijk je altijd naar de beste, goedkoopste en mooiste waar uit hun winkel wat ze vol trots uit de schappen halen, uitvouwen of demonstreren. Is de schoen te groot, geen probleem extra sokken in de tropen en ze passen vast wel. Ze proberen nog een radio aan een dove te verkopen, het maakt hun niet uit. Ook lullen ze je de oren van de kop in het Chinees en als je hun duidelijk maakt dat je hun niet begrijpt praten ze gewoon wat luider, langer en sneller. Veelal draai je ze gewoon onbeleefd de rug toe, werpt ze een kwade blik toe of begint in Nederlands een heel verhaal tegen hun te houden. Dan lopen ze lachend weg opzoek naar meer collega’s en voor je het weet heb je weer een kring met mensen om je heen gebouwd waarvan je zojuist hebt getracht die te ontlopen. Kortom je wordt China moe!

Gelukkig is Hong kong erg dicht bij en daar ga je gewoon op in de massa, geen gestaar en getrek maar gewoon heerlijk anoniem. Dus om tot rust te komen bezoeken wij vaak een van de drukste steden ter wereld, het klinkt raar maar het werkt wel.

Wout de onbegrensde Groninger,