Arbeidsomstandigheden
Start Omhoog Inhoud

 

De conditie waaronder veel Chinese arbeiders leven is vaak erbarmelijk te noemen. Ik heb inmiddels vele dormitoria en arbeidsomstandigheden gezien en, net zoals de tweedeling in China tussen rijk en arm steeds groter wordt, is er ook sprake van een tweedeling in de huisvesting en de arbeidsomstandigheden van de fabrieksarbeiders.

Een sterk staaltje van uitputting van de werknemers wordt momenteel door Foxconn laten zien. Dit Taiwanese bedrijf heeft zich gespecialiseerd in elektronica en produceert o.m. voor Apple, HP, Dell, etc. Alleen al in de fabriek(en) van Foxconn in Shenzhen werken meer dan 400.000 mensen !!! Sinds het begin van dit jaar hebben al 11 werknemers de dood tegemoet gesprongen omdat dit de enige weg was om aan de ellende te ontsnappen. Doordat eindelijk de grote bedrijven druk gaan uitoefenen en de orders al met 40% zijn gedaald, is de Foxconn topman Terry Gou gisteren overgekomen naar Shenzhen.  Naast het uiten van zijn medeleven en een mededeling, dat het waarschijnlijk gaat om relationele problemen, is er uit protest vannacht wederom iemand gesprongen en overleden.

In de fabrieken waar ik regelmatig kom is het gelukkig allemaal wat beter geregeld. Zo heeft men hier de beschikking over nette kamers, medische zorg en goed eten. Wel werkt men hier 6-7 dagen in de week en elke avond overwerk. De meeste werknemers hebben daar geen probleem mee omdat overwerk dubbel betaald en er in deze afgelegen gebieden vrijwel niets te doen is. Zo kan men hun basis salaris van €90 - €200 vaak verdubbelen.

Natuurlijk kunnen we de beste arbeidsomstandigheden in China nog niet vergelijken met die, zoals wij in het Westen gewend zijn. In China stap je werkelijk terug in de tijd. Grote fabriekshallen vol met zware machines, met al hun kabaal en emissie, de geur van olie, de stoflagen op de vloer en de kozijnen, geen oor- of gelaatsbescherming en een sterke hiërarchie van chef, assistent tot arbeider is waarschijnlijk een omgeving zoals wij kennen van onze groot- en overgrootouders.

Toch is China hard op weg om de grootste economie ter wereld te worden maar daarbij ontstaat ook een nieuwe situatie dat men in China nog niet gewend was. De werknemers komen steeds vaker in opstand tegen hun arbeidsomstandigheden. Steeds vaker worden fabrieken stil gelegd omdat men de omstandigheden, en natuurlijk hun inkomen wil verbeteren. Zo is het minimum loon, dat in 2005 nog op ca RMB 600 stond, gestegen naar ca RMB 900 in 2010, een stijging van 50% in 5 jaar tijd! Ook ontstaat er een nieuwe situatie, een tekort aan arbeiders. Men heeft altijd geredeneerd dat er voldoende arbeiders beschikbaar waren en dat men de salarissen daardoor laag kan houden maar dat blijkt niet helemaal op te gaan. Het enige dat de fabrieken nu kunnen doen is de omstandigheden snel aan te passen en het salaris ieder jaar met ten minste 10% blijven te verhogen.

Of China zich daarmee uit de markt gaat prijzen als goedkope productieland en men een algemene onvrede en oproer kan afwenden valt nog te bezien, maar ook dat zal ik blijven volgen.

Wout, de onbegrensde Groninger.