Accuklem
Start Omhoog Inhoud

 

Deze week was het ineens weer helemaal duidelijk: “we zijn in China”.

Op dit moment wordt het metrosysteem van Shenzhen snel uitgebreid. In 2005 werd de SZ metro geopend en was de totale lengte van de twee metro lijnen ca 20 km. In 2010 worden de eerste nieuwe lijnen geopend en in 2015 zal de gehele lengte van het SZ metrostelsel meer dan 200 km bedragen.

Het moge duidelijk zijn dat een metro aanleggen in een stad van >14 miljoen inwoners geen eenvoudige klus is maar de Chinezen doen het heel grondig; alle huizen en gebouwen die in de weg staan gaan tegen de vlakte, de wegen waaronder de metro wordt gelegd gaan grotendeels open en de chaos bovengronds is vaak erg groot. Deze week werd er midden op een kruispunt een groot gat gegraven tbv de metro en men heeft gemeend, om het kruispunt open te houden, hiervan een rotonde te maken. Nu heb ik in de 6 jaar dat ik in China ben nog nooit een rotonde gezien en dus ook de Chinese chauffeurs kennen een rotonde niet. Je kunt je voorstellen dat dit hilarische taferelen oplevert. ¾ rond kennen ze niet, dus iedereen neemt de kortste afslag en rijd tegen verkeersrichting in. Het is werkelijk gevaarlijker om je aan de regels te houden dan gewoon mee te gaan met de stroom. Mijn taxichauffeur was zo verbaast over het zien van die rotonde dat hij luid begon te lachen en daarna te mopperen. Een omweg maken om links af te slaan kon hij niet waarderen en al mopperend reden ook wij linksaf de rotonde op. Ik ga hier nog een keer naar toe met een camera want het is echt een heel grappig gezicht. Ik ben wel bang dat hier weer grote omgelukken staan te gebeuren want de bussen houden zich wel keuring aan de regels en een bus tegen een brommer, fietser of een auto "made in China" is geen eerlijke strijd.

Afgelopen zaterdag waren we even in Shenzhen omdat we wat inkopen wilden doen vlak voor onze reis naar Nederland. Omdat Patrick en Thomas hun energie kwijt wilden besloten we om naar een ballenbak en knutselhoek te gaan in een van de grote winkelcentra in de stad. We gingen naar Childrens World en dat is een mall waar je alleen kinderkleding en speelgoed kunt kopen. Ook hier volop foto's van onze kinderen als model, maar dat even ter zijde. Op de bovenste verdieping brachten we de kids naar de speelhoek en wij gingen even rondneuzen over de speelgoedafdeling, vol met nep lego, radiografisch bestuurbare troep en ander kwalitatief waardeloze prullaria. De mensen zijn afgetraind om zoveel mogelijk te verkopen en men probeert, op wat voor manier dan ook, je aandacht te trekken. Zo moet je niet raar opkijken wanneer er een helikopter op je hoofd landt, een auto tussen je benen doorrijdt of een tol met licht en geluid ineens op je pad komt. Wij trekken ons er al helemaal niets meer van aan, ook niet van het feit dat als je in een bepaalde richting kijkt de verkoper alles wat in dat gezichtsveld staat aanwijst en nice quality, etc roept. Een van de verkopers vroeg mij: “wat zoekt u?” en ik zei in het Nederlands: “I look for an accuklem”. Op dat moment gingen wel 10 verkopers in de weer omdat zij een accuklem meenden te hebben, want in China is er geen NEE te koop. Jullie willen niet weten met wat voor troep men allemaal aankwamen maar ineens stonden er dozen met merknamen voor me, en als je heel veel fantasie hebt, maar dan bedoel ik ook wel heeel veel fantasie, dan zou je het woord accuklem er met veel verbeelding uit kunnen halen. En laten deze verkopers nu beschikken over heel veel fantasie en zo werk je jezelf in de nesten. Na veel gelach vervolgden we onze weg maar aan de andere kant van de afdeling kwam er toch nog iemand aanlopen met een robot poppetje en zei: “Here is the accuklem, you want a buy?”

Tja na een dagje shoppen hebben we onze portie wel weer gehad, het was leuk en irritant tegelijkertijd.

Wout, de onbegrensde Groninger.